Σε συλλαλητήριο μετατράπηκε η πικετοφορία στην Πλατεία Κοραή

Σε συλλαλητήριο μετατράπηκε η πικετοφορία στην Πλατεία Κοραή

Το μαζικό παρών των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου, της νεολαίας, των γυναικών που έσπευσαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κοραή, από τις εργατουπόλεις της περιφέρειας του Πειραιά μετέτρεψαν σε μαζικό δυναμικό συλλαλητήριο, την πικετοφορία που διοργάνωσαν οι Γραμματείες των ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ Πειραιά, γυναικείοι Σύλλογοι - μέλη της ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Ανέργων και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά.

 

 

 Από νωρίς η πλατεία Κοραή, είχε αρχίσει να κατακλύζεται από κόσμο, από εργαζόμενους - που ορισμένοι από αυτούς για πρώτη φορά ένωναν τα αγωνιστικά τους βήματα με τις ταξικές, αγωνιστικές, δυνάμεις - ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Αυτή τη μαζική συμμετοχή χαιρέτησε ο Θανάσης Ευαγγελάκης από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ και α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, καλώντας τους συγκεντρωμένους να μεταφέρουν το αγωνιστικό μήνυμα της οργάνωσης δυνάμεων και ανάπτυξης δυναμικών αγώνων με σταθμό την πανεργατική απεργία στις 19 Οκτώβρη σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε γειτονιά.

Ξεχωριστή στιγμή, όταν στην πλατεία Κοραή κατέφτασαν συγκροτημένα με μαζικό μπλοκ οι μεταλλεργάτες του Πειραιά που είχαν προσυγκεντρωθεί στο Εργατικό Κέντρο τους οποίους οι διαδηλωτές υποδέχτηκαν με θερμά χειροκροτήματα. Ακολούθησε πορεία μαχητική στους δρόμους του κέντρου του Πειραιά.

 

Το χτεσινό συλλαλητήριο ήταν η κορύφωση της ολοήμερης δραστηριότητας των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων του Πειραιά, με ξεχωριστή την κινητοποίηση των ναυτεργατών που διοργάνωσαν το πρωί οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων, Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών, Συνταξιούχων ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων. Ναυτεργάτες από όλες τις ειδικότητες και μαζί τους άνεργοι του κλάδου και συνταξιούχοι, αφού συγκεντρώθηκαν στην ΠΕΜΕΝ, στη συνέχεια προχώρησαν συντεταγμένα σε παρεμβάσεις στο ΓΕΝΕ, στο ΝΑΤ και στη ΔΟΥ Πλοίων όπου εκεί έκαψαν και τα χαράτσια, για τον κεφαλικό φόρο, όταν οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν δεκάρα φόρους, βουλιάζουν το ΝΑΤ στα ελλείμματα από την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή και έχουν μετατρέψει τα καράβια σε εργασιακά γκέτο της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

 

Οι δράσεις συνεχίζονται και σήμερα με συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στον Ηλεκτρικό Σταθμό, την οποία διοργανώνουν τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στα πλαίσια στάσης εργασίας και η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος. Κινητοποιήσεις για τα χαράτσια θα γίνουν επίσης σήμερα από μαζικούς φορείς στις 8 το πρωί στις ΔΟΥ Κορυδαλλού και Νίκαιας.

    

Λίγα λεπτά μετά το τέλος των ομιλιών στην εξέδρα ανέβηκε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους τούς κάλεσε να κάνουν πράξη την οργανωμένη, μαζική, λαϊκή άρνηση, ανυπακοή στην πληρωμή των χαρατσιών. Ξεκίνησε να φωνάζει έναν - έναν τους εκπροσώπους ομοσπονδιών και σωματείων από δεκάδες κλάδους όπως τρόφιμα-γάλατα-ποτά, χρηματοπιστωτικό, ιματισμό -κλωστοϋφαντουργία, οικοδόμους, μέταλλο, Δημόσιο, εμποροϋπάλληλους, τύπο-χαρτί, υγεία-πρόνοια κ.ά, να έρθουν μπροστά στην εξέδρα και να κάψουν τα χαρατσόχαρτα. Αμεσα, οι εκπρόσωποι άρχισαν να καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλο κρατώντας στα χέρια πάκους χαρατσιών και να τα ρίχνουν μέσα σε ένα μεταλλικό βαρέλι το οποίο έστησαν, για να κάψουν όσα τους μαυρίζουν τη ζωή.