Τη Μάχη της Κοκκινιάς τίμησαν ΚΚΕ και ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

maxi-kokkinias-2023-2

 

Τη Μάχη της Κοκκινιάς, που έγινε το Μάρτη του 1944, τίμησαν την Τρίτη 7 Μάρτη με μια συμβολική τελετή οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό και τη σημασία αυτής της μάχης του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς και τα τάγματα ασφαλείας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παναγιώτης Κατηφές, υποψήψιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Β΄Πειραιά και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στέλιος Μπενετάτος περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη.

Η τιμητική εκδήλωση των ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη και της ΠΕΑΕΑ για την επέτειο από τη μάχη της Κοκκινιάς πήρε και χαρακτήρα διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη με πορεία στη συνέχεια στους δρόμους της Νίκαιας.

Η ομιλία του Π. Κατηφέ:

 

maxi-kokkinias-2023-3

 

«Τον Μάρτη του 1944 στην πόλη μας ο λαός με μπροστάρη το ΚΚΕ, τον ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, γράφει άλλο ένα κομμάτι από την ένδοξη ιστορία του.

Από τις 4 έως της 8 του Μάρτη η Μάχη της Κοκκινιάς, είναι άλλο ένα παράδειγμα ότι όταν λαός δρα οργανωμένα και με στόχευση, όταν μπροστά μπαίνουν οι ίδιες οι ανάγκες του, δεν λογαριάζει αντίπαλο.

Αποδεικνύεται ότι όταν αυτή τη δράση συναντιέται με την ανιδιοτέλεια, την αυτοθυσία, την πίστη και την οργανωτική υπεροχή του ΚΚΕ, τότε πραγματικά ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Και αυτή είναι μια ζωντανή πείρα που κρατάμε για τους αγώνες του σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο για το αύριο που χτίζουμε.

Αυτό ακριβώς έκανε και το  6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ που είχε αναλάβει την υπεράσπιση της Κοκκινιάς. Δίπλα στον ΕΛΑΣ βρίσκονταν τα μέλη του ΕΑΜ, οι ΕΠΟΝίτες και κυρίως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Κοκκινιάς, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Δεν πάλεψαν μόνο για να υπερασπιστούν την πόλη από τους ναζί και τους ντόπιους προδότες φασίστες, αλλά η πάλη τους ήταν πάλη δεμένη για μια άλλη ζωή, για μια άλλη κοινωνία, που ο λαός και οι ανάγκες του θα είναι στο προσκήνιο της οργάνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Όταν στις 4 Μάρτη η πόλη δέχεται την πρώτη επίθεση και αναχαιτίζεται από τον ΕΛΑΣ, η Κομματική Οργάνωση της Κοκκινιάς του ΚΚΕ, αποφασίζει να γίνει την επόμενη ημέρα συλλαλητήριο του λαού της πόλης ενάντια στην τρομοκρατία των Ταγμάτων Ασφαλείας. Δίνοντας το πολιτικό μήνυμα ότι ο λαός με την πάλη του θα υπερασπιστεί την ίδια του της ζωή.

Στις 5 Μάρτη οι Κοκκινιώτες απαντούν με μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της τρομοκρατίας στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα απαιτούν συσσίτιο για τα παιδιά. Στο τέλος του συλλαλητηρίου η πόλη δέχεται για δεύτερη μέρα επιδρομή.

Ο λαός της Κοκκινιάς πανηγυρίζει που οι ΕΛΑΣίτες καταφέρνουν για δεύτερη ημέρα να αναχαιτίσουν την επίθεση των ντόπιων συνεργατών των Γερμανών. Από αυτή την επιτυχία του ΕΛΑΣ αλλά και από το μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς του ΚΚΕ, ο διορισμένος από τον Ιωάννη Ράλλη, Δήμαρχος της Πόλης Γρηγόρης Χατζής, παραιτείται.

Δείχνοντας ότι ο λαός όταν τα βάζει οργανωμένα με το αστικό κράτος και τους θεσμούς του, οι αγώνες του έχουν αποτέλεσμα.

Στις 6 Μάρτη ο Πειραιάς αντιδρά και κατεβαίνει σε μαζική πανεργατική απεργία κατά της τρομοκρατίας του λαού της Κοκκινιάς. Νεκρώνει το λιμάνι, τα συνεργεία, τα ραφτάδικα, τα υφαντουργεία, τα σαπουνάδικα, τα λαδάδικα… σε όλο τον Πειραιά.

Στοιχείο που δείχνει πως το εργατικό ταξικό στοιχείο της πάλης, η αλληλεγγύη όταν έχει ταξικό πρόσημο, μπορεί να καθορίσει σημαντικά και το αποτέλεσμα της έκβασης μιας μάχης σε κάθε επίπεδο.

Παρά την υπεροπλία των Ναζί, τους τραυματισμούς, τις συλλήψεις, την τρομοκρατία και το φόβο για το τι ξημερώνει την επόμενη ημέρα, ο λαός της Κοκκινιάς πανηγυρίζει. Το βράδυ τα μέλη του ΚΚΕ γεμίζουν την πόλη με συνθήματα στους τοίχους, ενώ τα «χωνιά» του ΕΑΜ ακούγονται σε κάθε γωνιά της πόλης καλώντας σε παλλαϊκή άμυνα.

Την Τρίτη 7 Μάρτη (79 χρόνια σαν και σήμερα) η μάχη κορυφώντεια όλη την ημέρα με επίκεντο το Περιβολάκι.

Στις 6:00 η σάλπιγγα του ΕΛΑΣ από το Περιβολάκι, σημαίνει τη γενική επίθεση του λαϊκού στρατού. Σε κάθε στενό της Κοκκινιάς, γύρω από Περιβολάκι, γίνονται μάχες σώμα με σώμα για την κατάληψη του κάθε δρόμου. Σε λίγες ώρες ο ΕΛΑΣ αρχίζει να υποχωρεί λόγω έλλειψης πυρομαχικών. Οι Ναζί ταμπουρώνταονται στο Σχολείο που υπήρχε τον Αι Γιώργη και την επόμενη ημέρα αποχωρούν από την πόλη, μεταφέροντας 300 αιχμάλωτους στο Χαϊδάρι. 

Ο λαός της Κοκκινιάς μετά από λίγο ξεχύνεται στους αιματοβαμμένους δρόμους και τα μπαρουτοκαπνισμένα κτίρια της πόλης για να πανηγυρίσει. Πανηγυρίζει που οι επιδρομείς Ναζί και ταγματασφαλίτες δεν άντεξαν να μείνουν ούτε μια ολόκληρη ημέρα στην Κοκκινιά. Τα «χωνιά» του ΕΑΜ πιάνουν αμέσως δουλειά, ανεβάζουν το ηθικό του λαού, ζητώντας εκδίκηση για τα 300 παλικάρια της Κοκκινιάς που πήραν οι κατακτητές στο Χαϊδάρι. 

Σ/φοι και φίλοι

ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους αγώνες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης, της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τους αγώνες και την ιστορία της πόλης μας της Κοκκινιάς, είναι πραγματικά να πιάνουμε το νήμα αυτών των αγώνων και των θυσιών και να το δένουμε με το σήμερα.

Να το δένουμε με την πάλη για μια άλλη κοινωνία, που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι στο επίκεντρο της κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης.

Σ αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα είναι πάντα μπροστά, χωρίς μισόλογα και κολωτούμπες, μην υπολογίζοντας θυσίες, κάνοντας πράξη ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό - αντιπαλεύοντας τη στρατηγική του κεφαλαίου που στηρίζουν με συνέπεια τα κόμματα του κεφαλαίου.

Σ αυτόν το αγώνα καλούμε σήμερα κάθε λαϊκή οικογένεια, κάθε εργάτη, κάθε αυτοαπασχολούμενο, τους νέους, κάθε τίμιο αγωνιστή, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να πάρουν τη θέση τους στις λεωφόρους του μέλλοντος.

Σήμερα είναι που ακόμα πιο μαζικά και οργανωμένα ο λαός πρέπει με τη δράση του να απαντήσει στη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος.

Πραγματικά η οργή και η θλίψη που έχει σήμερα καθένας μας για τη δολοφονία στα Τέμπη, πρέπει να γίνει ένα ποτάμι που φουντώνει μέσα από την οργανωμένη πάλη και δράση.

Ένα ποτάμι που θα παρασύρει και θα τιμωρήσει τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ όλους όσους σήμερα το παίζουν «μωρές παρθένες» αλλά έχουν βάλει φαρδιές πλατιές τις υπογραφές τους κι έχουν συμβάλει με την πολιτική τους, στην απαξίωση των δημόσιων μεταφορών, είτε είναι τα τρένα, είτε η ακτοπλοΐα, είτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δολοφονική είναι η πολιτική τους γιατί εκπορεύεται από κέρδος του κεφαλαίου και θεωρεί τις ανάγκες και τη ζωή του λαού κόστος. Αυτό έχει αποδειχθεί από τις μεταφορές, μέχρι τους σεισμούς, τις πλημμύρες, τα χιόνια.

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αντισεισμικής θωράκισης, ασφαλών δημοσίων μεταφορών, στελεχωμένων δημόσιων νοσοκομείων, η ανάγκη για σύγχρονη λαϊκή στέγη είναι κόστος για το κεφάλαιο και δεν είναι τομέας που αποφέρει το μέγιστο κέρδος.

Αυτό αποδεικνύει όμως ότι το σημερινό κράτος, είναι εχθρικό για τις ανάγκες του λαού, και είναι εχθρικό γιατί είναι αστικό, είναι το κράτος, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών.

Αυτής της πολιτικής αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία στα Τέμπη. Απαξίωση του δημόσιου σιδηρόδρομου από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βήμα - βήμα ιδιωτικοποίηση του από τις Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι με κάθε τρόπο θέλουν να βγάλουν από το κάδρο τις πολιτικές ευθύνες που έχουν τα αστικά κόμματα. Επιστρατεύουν τα γνωστά παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ ότι δήθεν όλα είναι ατομική ευθύνη, γιατί ακριβώς δε θέλουν να μπει στο στόχαστρο της λαϊκής πάλης ότι το κράτος που λειτουργεί με γνώμονά το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών είναι εχθρικό για το λαό.

Αυτό έκαναν με την τραγωδία στο Μάτι, με την τραγωδία στη Μάνδρα, με την πανδημία, με τις φωτιές στη Β. Εύβοια ή την Ηλεία.

Επειδή το αστικό και εχθρικό κράτος προς τις ανάγκες του λαού έχει συνέχεια, τώρα είναι η ώρα να φουντώσει το ποτάμι της οργής που θα αναμετρηθεί με αυτό το κράτος και τους θεσμούς του, αν δε θέλουμε να έχει συνέχει η μια τραγωδία μετά την άλλη.

Κάνουμε την οργή μας - πραγματικά δύναμη ανατροπής. Τιμωρούμε τους πολίτικούς εκφραστές της πολιτικής του κεφαλαίου που είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία στα Τέμπη.

Βάζουμε το στόχαστρο της δράσης μας και της πάλης μας την μήτρα του προβλήματος, το ίδιο το σύστημα που σαπίζει.

Παίρνουμε θέση μάχης και δράσης στο δίλημμα: ή με τις ανάγκες του λαού ή με τα κέρδη των λίγων.

Δεν διαλέγουμε το μικρότερο κακό – αλλά το μεγαλύτερο καλό για τις δικές μας ανάγκες. Και αυτό σημαίνει ότι τους τιμωρούμε - αυτούς, την πολιτική τους, τα κόμματα τους.

Τους τιμωρούμε παντού, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε σωματείο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή και σχολείο.

Τώρα είναι η ώρα να νοιώσουν ακόμα πιο σφιχτά την ανάσα του λαού στο σβέρκο τους – τώρα είναι που ο λαός πρέπει πραγματικά να τους σβερκώσει.

Καλούμε σε μαζική συμπόρευση και δράση με το ΚΚΕ για να πιάσει τόπο αυτή η τιμωρία.

Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ, τη δύναμη τους αγώνα, της ελπίδας, τη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι οι αγώνες του σήμερα με το ΚΚΕ ανοίγουν το δρόμο για τη ζωή που ονειρευόμαστε και δικαιούμαστε αύριο.

Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του στις εκλογικές μάχες που έρχονται, στη Βουλή, στους Δήμους, στις Περιφέρειες.

Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του στα Σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς.

Με ισχυρό ΚΚΕ παντού – για να είναι ισχυρός ο λαός.

Γιατί πραγματικά μόνο ο λαός σώζει το λαό – για αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ

Γιατί ο λαός στο δίλημμα οι ζωές μας ή τα κέρδη τους: απαντά οι ζωές μας και αυτό το κάνει πράξη με τη δράση του, με το ΚΚΕ μπροστάρη.

Γιατί στο δίλλημα οι νεκροί μας ή τα κέρδη τους: οι εργαζόμενοι στην COSCOμε τους κομμουνιστές μπροστάρηδες απάντησαν η ζωή μας και κέρδισαν.

Έτσι απαντάμε και σήμερα ότι η ζωή μας δεν μπαίνει στο ζύγι της κερδοφορίας τους.

Τιμάμε τους νεκρούς της Μάχης της Κοκκινιάς.

Τιμάμε τους νεκρούς στα Τέμπη, στο Μάτι, στη Μάνδρα.

Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας και αυτοί οι αγώνες απαιτούν ανατροπή.

Με ισχυρό ΚΚΕ λοιπόν τους ανατρέπουμε παντού.

Τώρα είναι η ώρα να σπάει η σιωπή – με το ΚΚΕ για την ανατροπή.»

 

maxi-kokkinias-2023-1

 

maxi-kokkinias-2023-

 

maxi-kokkinias-2023-piketof