ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ 48ΩΡΕΣ

Ναυτεργάτες: Μαζική δυναμική απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά

 

Μαζική και δυναμική η απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στο λιμάνι, μπροστά από το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» στον Αγ. Διονύση, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας.

Ψυχή της προετοιμασίας και της οργάνωσης της απεργίαςείναι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ,«ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οι ταξικές δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, που σε ό,τι αφορά την περιφρούρηση στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, επεσήμανε ότι «η μάχη είναι σκληρή και θέλει συνειδητή πρωτοπορία, να πιστέψουμε στο δίκιο της τάξης μας, της εργατικής τάξης». Υπογράμμισε ότι οι ναυτεργάτες «δεν είμαστε κοινωνικοί εταίροι, οι ναυτεργάτες με τους εφοπλιστές, είμαστε ταξικοί αντίπαλοι».

Κατήγγειλε την επίθεση κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «στόχος είναι το χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος για να περάσει η βάρβαρη πολιτική». Κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό «να βρεθούν στο πλευρό των ναυτεργατών. Όλοι μαζί σε Κοινό Μέτωπο και Πάλη, με Ταξικό Αγώνα για να ανατραπεί η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική».

Στην απεργιακή συγκέντρωση, στο πλευρό των ναυτεργατών, βρέθηκαν εκπρόσωποι των Σωματείων της Ζώνης, του Πειραιά, Λαϊκών Επιτροπών και ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

 

 

 

Στο λιμάνι της Πάτρας, δίπλα στους απεργούς ναυτεργάτες, βρέθηκε αντιπροσωπία του ΠΑΜΕ Αχαΐας και πλήθος εργαζόμενοι δηλώνοντας ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης, αφορά όλα τα λαϊκά στρώματα. Στο λιμάνι παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικάτων των ναυτεργατών από τον Πειραιά. Οι απεργοί παραμένουν σε ετοιμότητα μέχρι την λήξη της απεργίας.

Τα πλοία παραμένουν δεμένα από τις 6 το πρωί της Πέμπτης σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες περιφρουρούν στους καταπέλτες τη μάχη της 48ωρης απεργίας, η οποία έχει προοπτική κλιμάκωσης. Την Παρασκευή, αναμένεται νέα συνεδρίαση της ΠΝΟ για να καθοριστεί η περαιτέρω δράση.

Τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης «για την ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας» είναι απτή απόδειξη ότι ο αγώνας αυτός είναι απόλυτα αναγκαίος και επιβεβλημένος, είναι υπόθεση όλου το λαού. Δεν αφορά μόνο αν οι ναυτεργάτες θα έχουν εργασιακά δικαιώματα ή θα δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας και σύγχρονου δουλεμπορίου στα καράβια. Ο αγώνας αυτός αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αν τα νησιά θα έχουν ακόμα και αυτή την υποτυπώδη ακτοπλοϊκή σύνδεση, την υπεράσπιση των λιμενικών υποδομών από τα σαγόνια των μονοπωλίων, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Με ανοιχτή επιστολή τους, οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες και τους καλούν σε κοινό αγώνα και αλληλεγγύη.

Καλούν σε αγώνα για:

  • Εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους επί μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες.
  • Υπογραφή και ανανέωση της Εθνικής Γενική Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί-αντιλαϊκοί νόμοι που μειώνουν μισθούς και συντάξεις.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών, καμία ανατροπή στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ναυτιλία, η ναυπηγική βιομηχανία, οι υποδομές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας μπορούν και επιβάλλεται να γίνουν βραχίονας ανάπτυξης που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
  • Κατάργηση όλων των χαρατσιών και της φοροληστείας.
  • Άμεσα μέτρα για τη ναυτολόγηση και την προστασία των άνεργων ναυτεργατών, να συγκεντρώνονται και να ελέγχονται οι καταστάσεις πληρωμάτων των πλοίων στο ΓΕΝΕ. Άμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους.
  • Πλοία σύγχρονα-ασφαλή με απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα που θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές.