Κινητοποίηση την Τετάρτη 16 Οκτώβρη, στις 11.00 το πρωί για φτηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες στα Αμαξοστάσια Πειραιά και Πέτρου Ράλλη, στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Παρνασσού 6) στο Ρέντη

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Κινητοποίηση την Τετάρτη για φτηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες

 

Συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της Ανώνυμης Εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 16 Οκτώβρη, στις 11.00 το πρωί, μαζικοί φορείς του Πειραιά, πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι γονέων, μαθητές - φοιτητές, επιτροπές ανέργων, συνταξιούχοι και οι επιτροπές του ΠΑΜΕ στα Αμαξοστάσια Πειραιά και Πέτρου Ράλλη, στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Παρνασσού 6) στο Ρέντη.

Καλούν κι άλλα σωματεία και φορείς να λάβουν αποφάσεις αγωνιστικής συμμετοχής στην κινητοποίηση.

Απαιτούν:

1.            Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%

2.            Δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ.

3.            Αύξηση του συγκοινωνιακού έργου με βάση τις ανάγκες του λαού. 

 

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία καταγγέλλουν την κυβέρνηση που με αφορμή την κρίση, επιτάχυνε τους σχεδιασμούς ώστε οι αστικές συγκοινωνίες να λειτουργούν με κριτήριο το κόστος, επιλογή που έχει «ως αποτέλεσμα την κατάργηση και συγχώνευση γραμμών, αραίωση δρομολογίων, εντατικοποίηση της εργασίας».

Όπως επισημαίνουν «οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, στις γειτονιές του Πειραιά όπου η ανεργία και φτώχεια μαστίζει τη λαϊκή οικογένεια,  δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν το ήδη πανάκριβο εισιτήριο, ενώ δρομολογείται νέα αύξησή του. Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις προσανατολίζονται σε αυστηρότερους ελέγχους προκειμένου να αποκλείσουν από το δικαίωμα στη συγκοινωνία τον φτωχό, τον άνεργο, τον μαθητή, τον εργαζόμενο για ένα κομμάτι ψωμί που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος αγοράς εισιτηρίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινούνται μια σειρά μέτρων που δρομολογούνται (μπάρες σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ και σε λεωφορεία, είσοδος από την μπροστινή πόρτα, ηλεκτρονικό εισιτήριο). Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ έχουν υποστεί συντριπτικές μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς, που συνδέεται με την οδική ασφάλεια, άθλιες συνθήκες στους χώρους εργασίας».

Αυτές είναι οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης των συγκοινωνιών. Πανάκριβο μέσο συγκοινωνίας με αραιή δρομολόγηση και εργαζόμενους που θα τα κινούν όχι με γνώμονα την ασφάλεια αλλά θα προσπαθούν να φέρουν εις πέρας όπως – όπως τα αυξημένα δρομολόγια.

Εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, το επιβατικό κοινό δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μαθητές, οι συνταξιούχοι, έχουμε κοινό συμφέρον να παλέψουμε για συγκοινωνίες που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας για μετακινήσεις.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε το κυνήγι που προσπαθούν να μας επιβάλουν ενάντια στη φτωχολογιά και τους ανέργους.

Απευθυνόμαστε στα σωματεία του Πειραιά, στις ενώσεις συνταξιούχων, στις επιτροπές ανέργων, στους συλλόγους γονέων, στους μαθητές, φοιτητές, στις λαϊκές επιτροπές για κοινή πάλη, για συγκοινωνία φτηνή, συχνή, σε κάθε γειτονιά της πόλης μας, δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη.

Να οργανώσουμε αυτήν την προσπάθεια σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, σε σχολές, στις φτωχογειτονιές του Πειραιά.

Να δώσουμε την πάλη για φτηνή μετακίνηση ταυτόχρονα με την πάλη για το μεροκάματο, για συνολικότερα μέτρα προστασίας των ανέργων».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και οΣύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ).Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ζητάει από τη νεολαία να σκεφτεί: «Είναι λογικό να αισθανόμαστε ντροπή εμείς και οι γονείς μας όταν οι συγκεκριμένες πολιτικές των κυβερνήσεων τελευταίων ετών έχουν μπει στα σπίτια μας και  ορίζουν πόσο θα φάμε, πόσο θα πιούμε και αν θα ζεσταθούμε το χειμώνα, αν θα κινηθούμε στην πόλη μας ή αν θα πάμε διακοπές; Γιατί είναι οι ίδιες πολιτικές που δίνουν άφθονο χρήμα σε τράπεζες και μεγαλοεπιχειρηματίες που άλλοτε το λένε επιδότηση, άλλοτε πακέτο ενίσχυσης και ό,τι άλλη λέξη βρουν για να μας ξεγελάσουν ότι το κάνουν για το καλό μας».

Απόφαση συμμετοχής έχουν ακόμα πάρει οι σπουδαστές από την ειδικότητα των ηλεκτρολόγων στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω και «πρακτικάριοι» στα ΕΛΤΑ από την ΕΠΑΣ Καλαμακίου.

 

Πηγή: www.902.gr