Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από την ηρωική μάχη της Κοκκινιάς

maxi kokkinias molon laveΗ μάχη της Κοκκινιάς είναι σταθμός μεγάλης πολιτικής σημασίας στην ιστορία του ένοπλου αγώνα του λαού μας. Έχοντας να αντιμετωπίσουν στρατηγικά προβλήματα, μετά την ήττα τους στο Στάλινγκραντ, οι κατακτητές ήθελαν να απαλλαγούν στην Ελλάδα από την πίεση του ΕΛΑΣ.

Για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να χτυπήσουν τις ΕΑΜικές Οργανώσεις των πόλεων, κύρια της Αθήνας και του Πειραιά. Η Κοκκινιά αποτελούσε ένα από τα πρώτα μεγάλα λαϊκά κάστρα, γιατί οι Οργανώσεις ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ είχαν προετοιμάσει έτσι το λαό της Κοκκινιάς, που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε εχθρική επίθεση.

Τρεις μέρες μάχης, που απλώθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή ανάμεσα σε 200 «τσολιάδες» προδότες και της μεγάλης δύναμης πάνοπλων Γερμανών που τους πλαισίωναν και στα ένοπλα τμήματα του λαού, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ελάχιστα πυρομαχικά, με επικεφαλής τον ΕΛΑΣ.

Τρεις μέρες μάχης που τελικά έληξε με την καθήλωση και υποχώρηση των γερμανοτσολιάδων που δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη δράση των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και τη μεγάλη προσφορά του κοκκινιώτικου λαού στον αγώνα για τη λευτεριά.

maxi kokkiniasΤα παραπάνω αναδείχτηκαν, ανάμεσα σε άλλα, από το συγκινητικό βίντεο που προβλήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος», στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την τριήμερη ηρωική μάχη της Κοκκινιάς του Μάρτη του 1944.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» αντιπρόσωποι από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ της περιοχής, ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Μπενετάτος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικό τραγούδι από τον Στέφανο Ψαραδάκο.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, τόνισε ότι «κάνουμε αυτή την εκδήλωση σήμερα όχι μόνο για να τιμήσουμε τους χιλιάδες αγωνιστές, πολύ περισσότερο δεν την κάνουμε για μνημόσυνο. Εξάλλου όλοι αυτοί οι αγωνιστές δεν έχουν ανάγκη από μνημόσυνα. Είναι όμως χρέος μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε οι παλιοί να μην ξεχνούν και κυρίως η νέα γενιά να μαθαίνει την πραγματική αλήθεια, που δε θα τη διαβάσει στα σχολικά βιβλία, ούτε θα την ακούσει από τα μέσα ενημέρωσης που έχουν στα χέρια τους οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.

maxi kokkinias mamousogiannakisΕιδικά τώρα που η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την ιστορική αλήθεια και να εξομοιώσουν τον ηρωικό αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού που νίκησε το ναζισμό και απελευθέρωσε την Ευρώπη από το φασισμό και το ναζισμό που σκλάβωσε και βασάνισε τους λαούς. Τώρα που προσπαθούν να εξισώσουν τον αιμοσταγή δολοφόνο και τσιράκι της γερμανικής αστικής τάξης, Χίτλερ, με τον ηγέτη της ΕΣΣΔ και της αντιφασιστικής νίκης, Στάλιν. Ειδικά τώρα που το φασιστικό ναζιστικό τέρας ξανατρέφεται και υποδαυλίζεται από την αστική τάξη και ξεπροβάλλει από τις τρύπες που ήταν κρυμμένο στην Ουκρανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και αλλού.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν ότι προκειμένου να υπηρετηθούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα από την ΕΕ, θα στηρίξουν φασίστες, ναζιστές, κατσαπλιάδες και υπόκοσμο. Η ΕΕ και η αστική δημοκρατία τους αποδέχεται και στηρίζει ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και είναι σκληρή και αμείλικτη στην οργάνωση της πάλης των λαών όταν διεκδικούν το δίκιο τους».

Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι «πρέπει να τσακιστεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα γιατί είναι υπηρέτες των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Δεν αντιμετωπίζεται με ηθικολογίες, αλλά με αποκάλυψη του ρόλου τους, ρόλος υποστηρικτή της αστικής τάξης και των μονοπωλίων, κάτι που δε θα το κάνουν τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα που θέλουν να διαχειριστούν τον καπιταλισμό».

«Η καλύτερη τιμή -πρόσθεσε- στους χιλιάδες αγωνιστές που αταλάντευτα πάλεψαν και θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, είναι να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τόλμη και ενθουσιασμό στο δρόμο που αυτοί χάραξαν. Να κάνουμε πράξη την κοινωνία που ονειρεύτηκαν: Τη σοσιαλιστική κοινωνία».

Μπροστά στην τριπλή εκλογική μάχη του Μάη, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του ΚΚΕ, κάλεσε τους παρευρισκόμενους με αυτοπεποίθηση, να παλέψουν για να φτάσει παντού η φωνή του ΚΚΕ, για να απορρίψουν οι εργαζόμενοι το σημερινό δρόμο της φτώχειας και της ανεργίας, καθώς και τις αυταπάτες που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για λύσεις μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια άθικτα που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση στο λαό και να ενισχύσουν το ΚΚΕ παντού.

Σημείωσε ότι «κοινός παρονομαστής όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων ακόμα και των καινούριων που εμφανίζονται ως νέες και άφθαρτες είναι η προθυμία να βάλουν πλάτη για να ενσωματώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να στηρίξουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Έχουν ήδη σώσει εξετάσεις στην άρχουσα τάξη δυνάμεις, όπως οι "58" ή "το ποτάμι".

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού είναι προς όφελος του αγώνα του λαού μας για να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση».  

 


 

Πηγή: www.902.gr