Προσφατα αρθρα

Η εφημερίδα μας

Efimerida Laiki Syspeirosi Iounios 2017 001

 Για παλιότερα τεύχη εδώ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - Η ζωή στην πολιτική προσφυγιά: Ηρωική πλευρά της ιστορίας του ΚΚΕ, δεμένη με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Σε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη σελίδα της 100χρονης ζωής του Κόμματός μας, σε αυτή της ζωής των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αίθουσα Συνεδρίων στην Έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Εκδήλωση που φώτισε τόσο την προσπάθεια των Λαϊκών Δημοκρατιών, αλλά και των ίδιων των πολιτικών προσφύγων που στάθηκαν πρωτοπόροι στην υπεράσπιση και οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αποδεικνύοντας στην πράξη το ανώτερο ανθρωπιστικό περιεχόμενο του σοσιαλισμού, το μεγαλείο ενός ανώτερου οικονομικοπολιτικού συστήματος. 

Περισσότερα...

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ - Το Συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ δεν μπορεί να είναι αποσπασμένο από την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός

 

«Το σημερινό κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ για την, όπως λέτε, Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση - Μεταρρύθμιση, δεν μπορούμε να το βλέπουμε αποσπασματικά, μακριά από την πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός, οι συνδημότες μας», σημείωσε μιλώντας στο Συνέδριο, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συμπληρώνοντας πως «η ανεργία και η φτώχεια σαρώνουν. Τα δικαιώματα του λαού βρίσκονται στα Τάρταρα. Η συζήτηση πρέπει να παίρνει υπόψιν της αυτήν την κατάσταση». 

Στάθηκε στις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», που φόρτωσαν στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς πόρους και προσωπικό, επιβαρύνοντας έτσι το λαό.  «Αυτή η πορεία θέλετε να ενισχυθεί και με τις νέες μεταρρυθμίσεις, που εμείς τις λέμε αντιλαϊκές γιατί δεν κερδίζει ο λαός, αλλά οι λίγοι», είπε ο Κ. Πελετίδης.

Αναφορά έκανε επίσης στους πλειστηριασμούς, καθώς από 1η Μάη, με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση,  και οι Δήμοι καλούνται να βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια όσων χρωστούν πάνω από 500 ευρώ. «Τι λέει το Συνέδριό μας; Θα μας απασχολήσει ή όχι; Έχουμε μεγαλύτερα ζητήματα σήμερα να συζητήσουμε; Αυτό το θέμα είναι ασήμαντο; Θα συμφωνήσουμε με τις υποδείξεις ή θα υπερασπιστούμε τα λαϊκά στρώματα να μην χάσουν το σπίτι τους; Θα πάρουμε απόφαση και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να γίνει νομοθετική ρύθμιση;» αναρωτήθηκε. 

Περισσότερα...

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ - Το κεφάλαιο βιάζεται για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Διοίκησης

 

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που ασχολήθηκε με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Διοίκησης, μίλησε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Ελπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά.

Αρχίζοντας την ομιλία της, η Ε. Παντελάκη απάντησε σε αυτούς τους αιρετούς που χαρακτήρισαν ως «επαναστατική γυμναστική» τις τελευταίες κινητοποιήσεις του ΚΚΕ, λέγοντας πως «το ΚΚΕ κάνει προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις, σε όλη τη χώρα, να οργανώσει την πάλη του λαού για να μπορέσει πραγματικά να ηγηθεί η τάξη η οποία σήμερα με βάση τα αστικά κοινοβουλευτικά πρότυπα είναι μειοψηφία, αλλά είναι η ανερχόμενη δύναμη που μπορεί να πάρει τα πράγματα στα χέρια της και να γίνει αυτό που είπε ο Λένιν, να έρθει η στιγμή να πάρει ο λαός την εξουσία».

Περισσότερα...

ΠΑΜΕ - Μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

 

Mε τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Τραμπ, Μέι και Μακρόν, είναι δολοφόνοι των λαών», που δόνησαν την ατμόσφαιρα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, ολοκληρώθηκε η μαζική, δυναμική, μαχητική πορεία του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Απρίλη, στο πλαίσιο του αντιιμπεριαλιστικού συλλαλητηρίου που ξεκίνησε νωρίτερα στο Σύνταγμα, ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα με τις επιθέσεις στη Συρία και την ελληνική εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. 

Η αμερικάνικη πρεσβεία ήταν «σιδερόφρακτη» από κλούβες των ΜΑΤ και «ζωσμένη» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με τους διαδηλωτές να πετούν αυγά στην πρεσβεία.

Περισσότερα...

ΟΠΩΣ ΝΩΠΕΣ ΚAΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ…

ΕΧΩ ΣΗΜΑΙΑ, ΕΧΩ ΠΥΞΙΔΑ…

HTAN ΑΚΡΙΒΩΣ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

Αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη της Τετάρτης 14 Απρίλη 1999

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Ευπειθώς αναφέρω: Αρνούμαι να συμμετέχω στο έγκλημα

Ο ναύτης Νίκος Γαρδίκης, που υπηρετεί τη θητεία του στο Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, αρνείται να ακολουθήσει το πλοίο στην Αδριατική, απ' όπου ΝΑΤΟικά καράβια χτυπούν το λαό της Γιουγκοσλαβίας

"ΑΡΝΟΥΜΑΙ!" Ο ναύτης που βγήκε στην πρωινή αναφορά λέγεται Νίκος Γαρδίκης. Υπηρετεί τη θητεία του στο Α/Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ". "Χαιρέτησε" και "ανέφερε ευπειθώς" στον κυβερνήτη του ότι αρνείται να συμμετάσχει στις ΝΑΤΟικές Ναυτικές Δυνάμεις στην Αδριατική.

"Ανέφερε" ακόμα, μπροστά στους συναδέλφους του και στους αξιωματικούς, ότι δεν ορκίστηκε να υπερασπίσει τα συμφέροντα των δυνάμεων που αλλάζουν τα σύνορα και μοιράζουν τις σφαίρες επιρροής.

Μ' αυτό τον τρόπο, αντέδρασε ο ναύτης Ν. Γαρδίκης, όταν οι αξιωματικοί ανακοίνωσαν στο προσωπικό ότι το πλοίο θα αναχωρήσει για την Αδριατική.

Ο Ν. Γαρδίκης με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τις πολιτικές νεολαίες (ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, ΚΝΕ, ΕΑΝ, ΝΕΑΝ) εξηγεί τους λόγους της απόφασής του.

Περισσότερα...