Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε τη Σοφία Μουπαγιτσόγλου-Γρηγοριάδου

Γρηγοριάδου ΣοφίαΜε βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας συναγωνίστρια Σοφία Μουπαγιτσόγλου-Γρηγοριάδου, που σήμερα έφυγε αναπάντεχα και άδικα από τη ζωή, χτυπημένη από τον κορονοϊό.

Η Σοφία, συνταξιούχος, γεννημένη 21.06.1951, με πλούσιο βιογραφικό, εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Δήμο Νίκαιας, με μεγάλη συμβολή στο πολιτιστικό βίο της αγαπημένης της πόλης, εργαζόμενη στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Τρανταχτό παράδειγμα η πολύτιμη συμμετοχή της στην οργάνωση για το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που συνδιοργάνωσαν το 2006 ο Δήμος Νίκαιας και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με θέμα «Πρόσφυγες».

Η χαρακτηριστική της ευγένεια και γλυκύτητα αλλά και η απόλυτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που όλοι όσοι συνεργαστήκαμε μαζί της θα έχουμε πάντα στο μυαλό μας ως παράδειγμα προς μίμηση.

Αεικίνητη, δοτική και μαχητική, η Σοφία υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Για πολλά χρόνια ήταν εκλεγμένη σε ΔΣ προσφυγικών συλλόγων και τα τελευταία 2 χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ στο Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας. Πρόσφατα συμμετείχε και στην Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς.

Έδωσε κι αυτή κοντά μας τη μάχη με όλες της τις δυνάμεις και ως υποψήφια της Λαϊκής Συσπείρωσης και στις εκλογές 2019.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας Σοφία, θα θυμόμαστε πάντα τη δύναμη και το χαμόγελό σου.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στον σύζυγό της Σωτήρη, στα παιδιά της Βαγγελιώ και Λαέρτη και στους οικείους της.

Περισσότερα...

Χαρακτικό του Α. Τάσσου κοσμεί το σταθμό του Μετρό στη Νίκαια

xaraktiko-TASSOSΤοποθετήθηκε στο χώρο κοινού και εισιτηρίων στον καινούριο σταθμό του Μετρό στη Νίκαια το χαρακτικό «Λεπτομέρεια Εμφυλίου Πολέμου», γνωστό και ως «Επιτάφιος», που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος μας χαράκτης, Α. Τάσσος το 1961. Το χαρακτικό του Α. Τάσσου, του δημιουργού που με τα έργα του χάραξε τις μεγάλες στιγμές του λαού μας και έδωσε σχήμα και μορφή στους αγώνες του, θα συντροφεύει, πλέον, καθημερινά το κοινό.

Θυμίζουμε πως η τοποθέτηση του έργου στο σταθμό επιτεύχθηκε μετά από πρόταση και πίεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προς την «Αττικό Μετρό», ενώ ήταν και διαχρονικά αίτημα των δημοτικών αρχών της πόλης που στήριζε το ΚΚΕ.

Πρόκειται για ένα έργο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική και αγωνιστική παράδοση της Νίκαιας. Ο Α. Τάσσος σχεδίασε και χάραξε το έργο το 1961, με σκοπό να τυπώσει δέκα αντίτυπα. Τελικά τυπώθηκαν μόνο πέντε. Το πρώτο αντίτυπο, που είχε εκτεθεί και στην περίφημη έκθεσή του στον «Ζυγό» το 1964, το δώρισε στο δήμο της Νίκαιας και αργότερα το κατέστρεψε η χούντα. Το 1977 ο χαράκτης το ανατύπωσε και το δώρισε ξανά στο δήμο Νίκαιας, στην επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, με χειρόγραφη αφιέρωση. Το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε το συγκεκριμένο έργο για το δήμο Νικαίας, και μάλιστα το τύπωσε δύο φορές, αποδεικνύει την επιθυμία του να τιμήσει με ένα από τα σημαντικότερα έργα του την Ιστορία και τη σημασία του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Περισσότερα...

Είναι η ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΟΥΜΠΑΚΗ, η ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑ της ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

koumpaki-xoris-epigrafiΤην περασμένη εβδομάδα μια μητέρα με το παιδί της βρίσκονταν στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη και το παιδί ρώτησε :

-       "Μαμά, ποιά είναι αυτή η γυναίκα στο άγαλμα:"

-       "Δεν ξέρω παιδί μου, κανονικά στα αγάλματα πρέπει να γράφουν ποιον απεικονίζουν"

Η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την ιστορία της πόλης μας δεν μπορεί με τίποτα να ξεγράψει τη δράση, την ιστορία και τον μαρτυρικό τρόπο που η Διαμάντω Κουμπάκη, η αντάρτισσα του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ δολοφονήθηκε από τους ΝΑΖΙ και τους ντόπιους συνεργάτες τους την ημέρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, στις 17.08.1944.

 

 

 

Περισσότερα...

Ξεκίνησε η λειτουργία του site της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς

Logo EEDYEΞεκίνησε η λειτουργία του site της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς στο eekokkinias.wordpress.com

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς, μπορείτε να περιηγηθείτε και να ενημερωθείτε με άρθρα για τις δράσεις της, τον πολιτισμό, την Ιστορία.

Πιο πρόσφατη ανάρτηση είναι η πρόσκληση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), για τη διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει την Τρίτη 6 Απρίλη 2021, στις 8 μ.μ. με θέμα:

«Οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η απάντηση του λαϊκού κινήματος»

Περισσότερα...

Αποχαιρετούμε τον Νίκο Κασσωμένο και τον Βασίλη Ρωμανίδη

lslogoΜετά από πολύχρονη περιπέτεια με την υγεία τους έχασαν την μάχη για την ζωή οι συναγωνιστές μας Β. Ρωμανίδης και Ν. Κασσωμένος.

Βρίσκονταν πάντα και σταθερά στο πλευρό της Λαϊκής Συσπείρωσης και τους κοινούς μας αγώνες. Έδωσαν παλληκαρήσια την μάχη για την ζωή τους και με αισιοδοξία μέχρι το τέλος.

Ο Βασίλης Ρωμανίδης είχε συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Λ.Σ. στις εκλογές του 2010 και 2014.

0 Νίκος Κασσωμένος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με την Δημοκρατική Ενότητα το 2003-2006 όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου Νίκαιας και υπήρξε αντιδήμαρχος οικονομικών. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη 6 Απρίλη, στις 2 το μεσημέρι στο Γ’ Νεκροταφείο.

Τους αποχαιρετούμε με μεγάλη συγκίνηση και εκτίμηση.

 

Περισσότερα...