Προσφυγιά

AkthamAbdulHamidΗ ζωή των λαών που ζουν σε πηγές και δρόμους μεταφοράς ενέργειας-που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα εξασφάλιζαν ευημερία και ανάπτυξη -κατέληξε στην σφαγή  την εξαθλίωση και την προσφυγιά. Οι λαοί του ΙΡΑΚ, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, οι Κούρδοι, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τελευταίο χρονικά το μακελειό στη Συρία. Όλοι οι ιμπεριαλιστές μαζί μετέτρεψαν τον λαό της σε ζωντανό ολοκαύτωμα, με χιλιάδες νεκρούς, ακρωτηριασμένους, πεινασμένους και φοβισμένους. Επίσης έστειλαν στην προσφυγιά και τους καταυλισμούς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Συρίας. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, στοιβαγμένοι όλοι, σε ανθρώπινο πάρκινγκ, σε απάνθρωπες συνθήκες.

Οι εικόνες αυτές στην Νίκαια, μια πόλη που είναι ζωντανή ιστορία της προσφυγιάς, ξυπνάει μνήμες και εγείρει εμπειρίες. Αυτό είναι κατά βάση και το κίνητρο για την οργάνωση το 2006, του διεθνούς συμπόσιου γλυπτικής με θέμα <<πρόσφυγες>>.

Αλήθεια ο δημιουργός του γλυπτού που παρουσιάζουμε, ο Σύριος ΑkthamAbdul -έργο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία στο Περιβολάκι- θα φανταζόταν άραγε ότι μετά από 7 χρόνια θα ήταν τόσο επίκαιρο για το λαό και την πατρίδα του;