ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΑΝΤIΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ;

Λόφος του Βώκου, λόφος της Δεξαμενής, Κηποθέατρο, παλαιό Νεκροταφείο Νεάπολης. Είναι τέσσερις χώροι, πού θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν πνεύμονες πρασίνου για την πόλη. Μία μακροσκοπική ματιά σε όλους αυτούς τους χώρους δείχνει την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.

Στην περίπτωση της Δεξαμενής (Αγ.Φίλιππος), μία πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει και το μέγεθος του κινδύνου να καταρρεύσει άμεσα το δασύλλιο.

Ένα μεγάλο ποσοστό από τα κυπαρίσσια που έχουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό από τα δέντρα της δεξαμενής έχει προσβληθεί από ασθένεια, πολλές δεκάδες από αυτά έχουν ξεραθεί ή έχουν κοπεί από την ρίζα τους και το κακό είναι ότι η προσβολή εξαπλώνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Τα πεύκα λόγω της απόπλυσης του εδάφους από τις βροχές είναι ασθενικά ή μισοξεραμένα. Το γεγονός πως τα πεύκα σε κάποια τα κομμάτια του λόφου βρίσκονται σε πολύ καλλίτερη κατάσταση οφείλεται στα έργα σταθεροποίησης του εδάφους το 2005-2006.

Υπάρχει ανάγκη να εφαρμοστεί ένα επιστημονικά επεξεργασμένο σχέδιο σωτηρίας του δασυλλίου.     Να κοπούν και να απομακρυνθούν τα δέντρα που έχουν προσβληθεί και να αντικατασταθούν με ποικιλίες ανθεκτικές στην συγκεκριμένη προσβολή, να ενισχυθεί το έδαφος και να ενισχυθεί το σύστημα άρδευσης για τα μικρά φυτά που φυτεύτηκαν για τα μάτια του κόσμου και στην πλειοψηφία τους έχουν ξεραθεί.

Το πρόβλημα επίσης της αντιπυρικής προστασίας και φύλαξης είναι επίκαιρο, παρ’ όλο που σε κάποιο βαθμό το αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες και οι γείτονες δημότες.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αφαιρεθούν τα κλαδιά που είναι δίπλα στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ και να εξασφαλισθεί νερό σε μόνιμη βάση.