Περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στις γειτονιές του Ρέντη

laiki syspeirosiΧιλιάδες ενημερωτικά δελτία της Λαϊκής Συσπείρωσης μοιραστήκαν όλο τον Ιούλιο στους Ρεντιώτες και τους Νικαιώτες.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι φίλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης συζήτησαν μαζί τους τα μεγάλα προβλήματα που φορτώνουν 

στα λαϊκά στρωματά τα βάρβαρα κυβερνητικά μέτρα. Για την ανεργία τις απολύσεις και την διαθεσιμότητα, για τα προβλήματα στην υγεία και την παιδεία. Εξήγησαν πως η Τοπική Διοίκηση, έκτος από γρανάζι των κυβερνήσεων γίνεται και «'μαξιλάρι» για να απορροφά τις λαϊκές αντιδράσεις. Κάλεσαν τους ανέργους τους εργαζόμενους τους συνταξιούχους τους επαγγελματίες σε συμμαχία και αγώνα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. 

Ταυτόχρονα έκαναν ένα αυθεντικό ''ρεπορτάζ'' για τα προβλήματα της καθημερινότητας στις γειτονιές της πόλης μας.

Ένα από αυτά παρουσιάζουμε τώρα.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ                        

Περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στις γειτονιές του Ρέντη

Στάση 1η : Το πάρκο της Αγίας Άννας, ένας πνεύμονας πρασίνου που αργοπεθαίνει…

Απίστευτες εικόνες εγκατάλειψης αντικρίσαμε στο πάρκο της Αγίας Άννας στο Ρέντη, λίγα μέτρα από τη λεωφόρο Κηφισού. Ένας χώρος που θα μπορούσε να αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή και χώρο αναψυχής για τους κατοίκους έχει αφεθεί, κυριολεκτικά, στην τύχη του. Σκουπίδια, ξεραμένα δέντρα, ξηλωμένα κιόσκια και παγκάκια, παντελής έλλειψη φωτισμού συνθέτουν το τοπίο της εγκατάλειψης. Μόλις πέσει το σούρουπο ο χώρος γίνεται απροσπέλαστος, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τα βράδια γίνεται στο πάρκο χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.

Απορίας άξιο πώς η δημοτική αρχή του κυρίου Ιωακειμίδη που τόσο ενδιαφέρον έδειχνε παραμονές δημοτικών εκλογών για το πάρκο του Αγίου Φιλίππου στη Νίκαια αδιαφορεί εδώ και χρόνια για τα πάρκα του Ρέντη. Μήπως ν’ απευθυνθούν στους φίλους τους και φανατικούς… «οικολόγους» του ΣΚΑΪ με τους οποίους συνεργάστηκαν στενά και πριν τρία χρόνια στην εκστρατεία συκοφάντησης του δήμου Νίκαιας και της Λαϊκής Συσπείρωσης, ώστε να φροντίσουν όλοι μαζί το πάρκο της Αγίας Άννας;

Στάση 2η: Εργατικές πολυκατοικίες συνοικισμού Αγίας Άννας

Ανάλογη και η εικόνα στο συνοικισμό της Αγίας Άννας που, κυρίως, συγκροτείται από εργατικές πολυκατοικίες. Η εικόνα που αντίκρισε η Λαϊκή συσπείρωση στη μικρή της περιοδεία ήταν σπασμένα πεζοδρόμια, που έχουν να επισκευαστούν εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τους κατοίκους, γυναίκες και άντρες με το λάστιχο στο χέρι να προσπαθούν να περισώσουν το πράσινο των παρτεριών, καθώς ο δήμος Νίκαιας- Ρέντη δεν αναλαμβάνει το πότισμα των δημόσιων χώρων πρασίνου, δίκτυα ύδρευσης σπασμένα και νερά να τρέχουν δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Στο κτήριο 29 των εργατικών πολυκατοικιών οι ένοικοι απελπισμένοι μας έδειξαν ένα εγκαταλειμμένο εδώ και χρόνια διαμέρισμα που έχει μετατραπεί σε περιστερώνα και σε απίστευτη εστία μόλυνσης για τους ενοίκους. Παρόλο που υπάρχει απόφαση εισαγγελέα, σύμφωνα με τους ενοίκους της πολυκατοικίας, ο δήμος αρνείται να επέμβει, ώστε να καθαριστεί το διαμέρισμα, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες κάθε φορά. Μας μίλησαν, ακόμα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη δημοτική συγκοινωνία, το μόνο μέσο μαζικής μεταφοράς που συνδέει το συνοικισμό με το κέντρο του Ρέντη. «Η δημοτική συγκοινωνία περνά αραιά και που, γιατί μόνο το ένα λεωφορείο λειτουργεί» μας είπες ένοικος τους συνοικισμού «το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη δεν είχαμε καθόλου συγκοινωνία και τρόπο για να στείλουμε τα παιδιά μας στο γυμνάσιο, στο κέντρο του Ρέντη. Υποχρεωνόμασταν σε γείτονες να τα μεταφέρουν με δικά τους αυτοκίνητα στο σχολείο».

Άλλοι κάτοικοι του συνοικισμού διαμαρτύρονταν για την ελλιπή καθαριότητα του χώρου, την οποία διαπιστώσαμε και οι ίδιοι.

Χτυπημένοι από τη φτώχεια και την εξαθλίωση της αντιλαϊκής πολιτικής των τελευταίων χρόνων οι άνθρωποι της γειτονιάς μας είπαν για την αδυναμία τους να πάνε για μπάνιο αυτοί και τα παιδιά τους και στηλίτευσαν τη δημοτική αρχή Νίκαιας-Ρέντη για την άρνησή της στο αίτημά τους να υπάρχει πρόγραμμα για δωρεάν θαλάσσια μπάνια για τους πιο φτωχούς δημότες. «Μέχρι και στο ΚΑΠΗ απευθυνθήκαμε μας, είπαν, μπας και καταφέρουμε να κάνουμε και εμείς κανένα μπάνιο, αλλά τίποτα!».

Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή του κυρίου Ιωακειμίδη έκοψε ακόμα και το πρόγραμμα δωρεάν μπάνιων για 1000 δημότες το καλοκαίρι που είχε θεσμοθετήσει η διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο της Νίκαιας, γιατί ήταν, σύμφωνα με την αντίληψή τους, περιττή σπατάλη!!!

Μας μίλησαν ακόμα, για τους ατελέσφορους αγώνες των κατοίκων για το 3ο δημοτικό, το δημοτικό που εξυπηρετεί την περιοχή της Αγίας Άννας. Δυστυχώς, ακόμα το εν λόγω δημοτικό συνεχίζει να στεγάζεται σε ακατάλληλο κτήριο (λειτουργούσε ως στάβλος επί κατοχής) και τάξεις του σχολείου στεγάζονται ακόμα και σε κοντέινερ.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση μιας ηλικιωμένης κυρίας, κατοίκου του συνοικισμού που μας είπε χαρακτηριστικά: «εδώ δεν είναι Ρέντης ούτε Αθήνα, είναι Αγία Άννα, μια γειτονιά ξεχασμένη απ’ όλους»

Στάση 3η : Συγκρότημα πολυκατοικιών «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην Βιαμύλ)

Άλλη μια γειτονιά στο κέντρο του Ρέντη όπου η εικόνα της εγκατάλειψης κυριαρχεί. Οι λακκούβες, η σκόνη, η έλλειψη φωτισμού είναι η καθημερινότητα 750 οικογενειών που ζουν στο συγκρότημα των 20 πολυκατοικιών. «Μαζεύουμε εκθέσεις γιατρών που πιστοποιούν τα κρούσματα αλλεργίας των παιδιών μας από τη σκόνη για να τα καταθέσουμε στο δήμο» μας είπε ένας από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών, ενώ άλλοι κάτοικοι μας είπαν πως ότι έχουν κατακτήσει είναι με τους αγώνες του οικιστικού συλλόγου των κατοίκων ΕΝΟΤΗΤΑ και με τη δράση των ίδιων των κατοίκων (στοιχειώδης φωτισμός, πλακόστρωση κάποιων διόδων κτλ.)