ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική των περικοπών

Εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν χτες στην Ομόνοια και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν

 

«Εμπρός λαέ ξεσηκωμός σ' αυτά τα μέτρα κανείς συμβιβασμός», το σύνθημα αυτό έδωσε το στίγμα της κινητοποίησης του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής χτες το πρωί, όπου οι εργαζόμενοι του κλάδου δήλωσαν αποφασισμένοι να πάρουν την υπόθεση της πάλης ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης στα χέρια τους. Αντίστοιχη κινητοποίηση διοργανώνει σήμερα το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση Νομού Λάρισας στην πλατεία Νομαρχίας, στις 10 π.μ.

Στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι του κλάδου είχαν στο πλευρό τους και την εκλεγμένη με το ΚΚΕ δημοτική αρχή Πετρούπολης. Τόσο στη συγκέντρωση στην Ομόνοια όσο και στη συνέχεια στην πορεία που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις συνέπειες που έχει για τις λαϊκές οικογένειες η οικονομική ασφυξία των δήμων, απόρροια της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στην Τοπική Διοίκηση, με τη συνδρομή και των δημοτικών αρχών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσαν ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν με γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις την 24ωρη απεργία των συνδικάτων που καλεί το ΠΑΜΕ.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε και ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος συμμετείχε στη κινητοποίηση.

 

Χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση της Ομόνοιας ο Βαγγέλης Σίμος, αντιδήμαρχος Πετρούπολης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βιώνουν από πρώτο χέρι την αντεργατική λαίλαπα. Στην αρχή με το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο είναι φτωχολόγιο, τις μειώσεις μισθών, επιδομάτων, τη μείωση υπερωριών, το πρώτο κύμα εφεδρείας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης έρχεται δεύτερη εφεδρεία και καταργούνται και τα δώρα. Είναι φως φανάρι: Σπρώχνουν τους Δήμους στους ιδιώτες, προκειμένου να λειτουργήσουν».

Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Η κινητοποίηση αφορά τη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων, όμως δε γίνεται να μη δούμε στο σύνολο την κατάσταση, και τι ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα, τι επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους. Είμαστε μπροστά σε μία νέα επίθεση, καμιά ανοχή στην επιβολή νέων βάρβαρων μέτρων της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κανένας εφησυχασμός από την μεριά των εργαζομένων ούτε ώρα χαμένη για την οργάνωση της πάλη για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

Σχολιάζοντας ειδικότερα τη στάση των δημάρχων της Αττικής τόνισε ότι: «Σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τα προσχήματα μπροστά στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Δήμοι, τέτοια που δεν επιτρέπει σε αρκετούς από αυτούς να διασφαλίσουν ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού, προχωράνε σε κλείσιμο για δύο ημέρες. Είναι υποκριτική η στάση τους αυτή. Εβαλαν πλάτη για αυτήν την πολιτική. Ολα αυτά τα χρόνια γνώριζαν πολύ καλά τι θα φέρει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Επαιξαν ρόλο οι δήμαρχοι ΝΣ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και από κοντά του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτάχυνση αυτής της πολιτικής του "Καλλικράτη" και της ΕΕ και τώρα προσπαθούν να δείξουν ένα αγωνιστικό πρόσωπο, βλέποντας το αδιέξοδο που οδηγεί η στήριξη και η υλοποίηση αυτής της πολιτικής».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, ξεκίνησε δυναμική πορεία με μπροστάρη το πανό του Δήμου Πετρούπολης που κράταγαν εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ και έγραφε: «Απαιτούμε: Αμεση και πλήρη χρηματοδότηση των δήμων και των υπηρεσιών τους. Διεύρυνση των κοινωνικών δομών. Μόνιμο προσωπικό». Ακολουθούσαν τα πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής με σύνθημα: «Αγώνας ρήξη ανατροπή η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου είχαν συγκεντρωθεί όλα τα Σωματεία των ΟΤΑ και στη συνέχεια έγινε πορεία που κατέληξε στην Ομόνοια.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα στην πλατεία Καραϊσκάκη στη συγκέντρωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ η κυβέρνηση επιστράτευσε δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να εμποδίσουν απορριμματοφόρα να ακολουθήσουν την πορεία των εργαζομένων. Μάλιστα, συνέλαβαν και δύο από τους οδηγούς. Τελικά, τα οχήματα δεν πέρασαν τον αστυνομικό φραγμό και οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κτίριο της Τροχαίας, όπου κρατούνταν οι δύο οδηγοί όπου απαίτησαν και πέτυχαν να αφεθούν ελεύθεροι.

 

Ριζοσπάστης, 30 Αυγούστου 2012