Κ.Ε.Δ.Ε.: Συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση, τα βάρη στους δημότες

ΚΚΕ: Απαιτείται πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών

kede-28-11Ουσιαστική στήριξη στην κυβέρνηση για τη μέχρι τώρα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, μέσα και από το μηχανισμό της Τοπικής Διοίκησης, έδωσε χτες η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Με ένα «ο γέγονε γέγονε» έδωσε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τις διαρκείς περικοπές πόρων από τους δήμους, που μεταφράζονται σε διαρκή αφαίμαξη των δημοτών, και εντόπισε πρόβλημα μόνο στο γεγονός ότι έρχεται και νέα περικοπή πόρων κατά 100 εκατομμύρια το 2014. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, αναφέρθηκε μεν στο κουτσούρεμα κατά 60% των πόρων των δήμων κατά την τελευταία τετραετία και στη νέα περικοπή που έρχεται, αλλά παράλληλα μίλησε ξανά για «πλεόνασμα» της Τοπικής Διοίκησης σε επίπεδο δήμων και περιφερειών της τάξης των 754 εκατομμυρίων ευρώ, που επιτεύχθηκε «με πάρα πολλές θυσίες και πολύ μεγάλες προσπάθειες εξορθολογισμού των οικονομικών μας, φθάνοντας πολλές φορές σε οικονομικό αδιέξοδο». Με αυτό ως επιχείρημα, πρότεινε, απλά, να μην παρακρατηθεί κανένας άλλος πόρος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

pantelaki elpidaΠαίρνοντας το λόγο η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, υπενθύμισε πως «όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ψηφίσει τους προϋπολογισμούς με βάση την εγκύκλιο που έχει δοθεί από το υπουργείο, με μειωμένα τα ποσά. Δηλαδή, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός οι δήμοι έχουν συμφωνήσει με αυτόν. Αυτό σημαίνει και αποδοχή της κατάστασης που υπάρχει διαχρονικά».

Χαρακτήρισε αριθμητικό το εμφανιζόμενο πλεόνασμα, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Και ποιος ζημιώθηκε το προηγούμενο διάστημα; Ο λαός. Γιατί μέσα από τους δήμους, υπήρξε μια απίστευτη φοροεπιδρομή που δεν είχε στην ιστορία ποτέ όμοιά της. Φτάνουμε στο σημείο, στα αστικά κέντρα, στους δήμους στο σύνολο των προϋπολογισμών μαζί με τους ΚΑΠ, η χρηματοδότηση από το κράτος να είναι περίπου 30% και η φοροεπιδρομή στο λαό - τέλη, χαράτσια κ.τ.λ. - να είναι περίπου 70%. Γι' αυτό λοιπόν δεν έχει καταρρεύσει ακόμα αυτό που λέει η ΚΕΔΕ εδώ και τρία χρόνια και κάναμε συνέδρια στην Κομοτηνή και στα Γιάννενα και σήμερα εδώ. Γι' αυτό υπάρχει μείωση 60% των πόρων μέχρι τώρα, γιατί έρχεται νέα μείωση και δεν έχουν καταρρεύσει τα πάντα. Γιατί το υπόλοιπο το ισοσκελίζει ο λαός, με φόρους, τέλη και χαράτσια. Να βγάλουν λοιπόν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους. Οχι μόνο γιατί έρχονται οι εκλογές το επόμενο διάστημα αλλά από την καθημερινότητά τους. Ερχεται άλλη μία θηλιά που τους σφίγγει ακόμα περισσότερο».

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ανοιχτά ζητήματα που έχουν οι δήμοι, τη στιγμή που διατρανώνεται πως υπάρχει πλεόνασμα. Μερικά από αυτά είναι: Μεταφορά μαθητών, μαθητικές εστίες, σχολικές επιτροπές, καθαρίστριες στα σχολεία, Κέντρα Πρόληψης, «Βοήθεια στο σπίτι», Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Παιδικοί Βρεφικοί Σταθμοί.

Ο λαός, συνέχισε η Ελπ. Παντελάκη, «για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ζωής του, πρέπει ακριβώς να μπει μπροστά. Να οργανώσει και να συντονίσει την πάλη του. Εμείς προτείνουμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των περιφερειών και δήμων, καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους, καμιά απόλυση, μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού όπως του συνόλου της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δραστική μείωση με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, με κατάργηση της εμπορευματοποίησής τους. Εργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας καθώς και επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας».

Εντόπισε, τέλος, την υποκριτική στάση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Σπ. Τζόκα, που αφού συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι η μόνη διεκδίκηση είναι «να μην κοπεί κανένας άλλος πόρος», δήλωσε στη συνέχεια ότι η παράταξή του αποχωρεί από τη Συνέλευση.

 


Πηγή:  rizospastis.gr