ΕΕΔΔΑ: Καταγγελία για τους 12 νεκρούς στο έγκλημα του πνιγμού στο Φαρμακονήσι

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΕΔΔΑ: Φτάνει πια! Όχι άλλος θάνατος!

12 νεκροί στο έγκλημα του πνιγμού μεταναστών στο Φαρμακονήσι

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απάνθρωπη μεταναστευτική τους πολιτική, που με τις μαζικές απωθήσεις και τη βιαιότητα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο οδηγούν στο θάνατο δεκάδες μετανάστες.

Η πρόσφατη βίαιη επαναπροώθηση μεταναστών, που επέβαιναν σε ακινητοποιημένο αλιευτικό στο Φαρμακονήσι, προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα οδήγησε στον πνιγμό 9 παιδιά και 3 γυναίκες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι 16 μετανάστες που διασώθηκαν, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, μετά το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, αναφέρουν ότι οι λιμενικοί έδεσαν το πλοιάριό τους με σχοινί και άρχισαν να το ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα με μεγάλη ταχύτητα και εν μέσω θαλασσοταραχής, με αποτέλεσμα να ανατραπεί. Την ώρα που οι μετανάστες ναυαγοί προσπαθούσαν να ανεβούν στο σκάφος του λιμενικού για να σωθούν, οι λιμενικοί τους χτυπούσαν με το πίσω μέρος των όπλων τους και με κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. 

Η ΕΕΔΔΑ μαζί με το υπόλοιπο προοδευτικό κίνημα της χώρας καλεί σε πάλη τις ταξικές δυνάμεις, έλληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους, για να γίνει πράξη η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και για τη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής επικουρικής διεθνούς προστασίας, με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες. Η ΕΕΔΔΑ εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όσους διώκονται για τις προοδευτικές απόψεις και τη δράση τους από ιμπεριαλιστικά κέντρα και αντιδραστικά καθεστώτα, όπως και στα θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, υποκινούμενων εμφύλιων συρράξεων, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Τα δικαιώματα των ανθρώπων και η ίδια τους η ζωή δεν μπορούν να εμπαίζονται. Δηλώσεις όπως ότι «η τρομοκρατία είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης» που έκανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στρώνουν το έδαφος για την ενίσχυση των στρατιωτικών μέτρων καταστολής στα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο ενάντια στους αγωνιζόμενους λαούς, αλλά και σε όποιον αναζητά μια καλύτερη τύχη και εξωθείται στη μετανάστευση και την προσφυγιά. 

 

Αθήνα, 25 Γενάρη 2014

 

Πηγή: http://www.eedda.gr/