Πειραιάς: Η απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς

Στο πρώτο λιμάνι της χώρας και σε ολόκληρη την πειραιώτικη περιφέρεια από νωρίς το πρωί κυριαρχούσε η αγωνιστική ατμόσφαιρα για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι μαζικές ομάδες περιφρούρησης των ταξικών δυνάμεων, τα χαράματα, ήταν ήδη στο λιμάνι για να περιφρουρήσουν την απεργία στα καράβια, αλλά και σε χώρους δουλειάς της στεριάς.

Λίγο πριν τις 10.30 το πρωί, οπότε και είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, απεργοί ναυτεργάτες, εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εργάτες από τα σαπουνάδικα, από τα νοσοκομεία του Πειραιά, με μαζική την παρουσία της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ, απεργοί από τους Δήμους, συνταξιούχοι, φοιτητές, σπουδαστές, μικροί επαγγελματοβιοτέχνες και οι γυναίκες της εργατικής τάξης με τις σημαίες της ΟΓΕ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά.

Τη συγκέντρωση «άνοιξε» η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ που παρουσίασε το έργο «Ποιος φοβάται τη Σοφία».

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από το Νίκο Ξουράφη, επικεφαλής της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. «Η Πρωτομαγιά του 2013 είναι μέρα ευθύνης για όλους, κάθε εργάτης, κάθε εργαζόμενος να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα με βάση τις εξελίξεις, στο εργοστάσιο, στον κλάδο του γενικότερα. Τώρα να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί δίπλα στους ανέργους, σε κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια που βρίσκεται σε απόγνωση» τόνισε ο ομιλητής και πρόσθεσε: «Όλοι για την τάξη μας μαι όλοι μαζί απέναντι στους μεγάλους καπιταλιστές, στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους που εκμεταλλεύονται και ληστεύουν το λαό. Οι χιλιάδες νεκροί του διεθνούς προλεταριάτου μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Αυτός είναι δικός μας δρόμος. Με οργάνωση, ενότητα, τη δική μας, τη λαϊκή συμμαχία, τραβάμε μπροστά για την ανατροπή, για μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Στη συνέχεια, νεολαίοι εργάτες και εργάτριες παρουσίασαν χρονικό από απεργίες της 1ης Μάη που έγιναν ορόσημο για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα όπως του '36 και του '44. Ενώ, εμβόλιμα των απαγγελιών, από μουσικό συγκρότημα ακούγονταν οι μελοποιημένοι στίχοι από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.

Με προμετωπίδα το πανό της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, που έγραφε «Όχι στα σύγχρονα κάτεργα. Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου δείχνει το δρόμο» οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μια μαχητική, γεμάτη παλμό πορεία, που κατέληξε στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών, από τη μεγάλη απεργία του 1923, όπου παρουσιάστηκε το χρονικό της απεργίας και έγινε κατάθεση στεφανιών. Στην απεργία στο λιμάνι παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νωρίτερα, στο Πασαλιμάνι, είχε στηθεί μία ακόμα κοινή φιέστα με λιγοστούς συμβιβασμένους συνδικαλιστές των παρατάξεων Αυτόνομης Παρέμβασης, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, που τη χαρακτήρισαν συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

 

Πηγή: 902.gr