Προσφατα αρθρα

Ενημέρωση για το 3ο φεστιβάλ ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στην πλατεία του Ρέντη

festivalRenti2013-f1
festivalRenti2013-f2
festivalRenti2013-f3
festivalRenti2013-f4
festivalRenti2013-f5
festivalRenti2013-f6
festivalRenti2013-f7
festivalRenti2013-f8
festivalRenti2013-f9
festivalRenti2013-f9b
festivalRenti2013-f9c
festivalRenti2013-f9d
01/12 
start stop bwd fwd

Κάθε χρόνο και καλύτερα. Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση πραγματοποιήθηκε το 3ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Φεστιβάλ για Έλληνες και Μετανάστες εργαζόμενους που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία του Ρέντη. Θυμίζουμε πως το 2ο φεστιβάλ είχε γίνει στη Νίκαια και το 1ο στο Ρέντη.

Σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ ήταν: «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα. Σε όλη την Ελλάδα και τη Μανωλάδα» 

 

Πλήθος ενημερωτικό υλικό, συχνά πολυγλωσσικό, μοιράστηκε στους επισκέπτες από τα τραπέζια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ,  του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά,  του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά (μέλη της ΟΓΕ), της Επιτροπής Ανέργων Νίκαιας, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Επίσης λειτούργησε τραπέζι για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών και μικρό βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής. Στην καντίνα και από νεολαίους κυκλοφορούσε ο κυριακάτικος Ριζοσπάστης.

 

 Το  δρώμενο από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή Κώστα Καβάφη και περιλάμβανε απαγγελίες από έλληνες και μετανάστες σε περισσότερες από 4 γλώσσες. Σπάνια έχουμε τη χαρά να δούμε να εκτελούνται τόσο καλές συνθετικές προσπάθειες. Παρά την ατυχία με τα ηχητικά, οι παραδοσιακοί κυκλαδίτικοι χοροί εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα τους φίλους από χώρες εκτός Ελλάδας, αν κρίνουμε από τα χαμόγελα και τις χειρονομίες επιδοκιμασίας.

 

Ακολούθησε περίπου στις 9 το βράδυ η ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που κάλεσε σε ενωτική δράση των ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων:

«Έλληνες και μετανάστες εργάτες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μας χωρίζουν ντόπια και ξένα αφεντικά, μας εκμεταλλεύονται άγρια, μας εξαθλιώνουν. Οι ιμπεριαλιστές την ίδια στιγμή που ξεζουμίζουν τους λαούς τους, μας καταστρέφουν οικονομικά, σπρώχνουν στην ένδεια τεράστιες εργατικές λαϊκές μάζες με τις καπιταλιστικές κρίσεις, την ίδια στιγμή βγάζουν και τα μαχαίρια αναμεταξύ τους, χωρίζουν τα πετρέλαια, τους αγωγούς, τις αγορές με αίμα και πόλεμο»

Θύμισε στους νεολαίους πόσο σημαντικό είναι να μάθουν την περήφανη ιστορία του τόπου τους, όπως της Κοκκινιάς και να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή και τα φασιστοειδή που τολμάνε να πατάνε πόδι σε αυτό τον τόπο. Εξήγησε τι γεννάει αυτά τα φαινόμενα και πως τα φασιστοειδή είναι το μακρύ χέρι των καπιταλιστών. Μίλησε για την ανάγκη πολιτικής ανατροπής και τι εννοεί το ΚΚΕ μιλώντας για αυτήν.

«Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πιο σοβαρά από ποτέ την πρόταση του ΚΚΕ. Θα είναι μια ακόμα μεγάλη τραγωδία για το λαό να προσμένει τη λύση σε μεσσίες, πολιτικούς σωτήρες και εργολάβους κοινωνικών λύσεων εντός των τειχών του καπιταλιστικού συστήματος. Ανατροπή σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους και σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό το δρόμο έχουμε συμφέρον να παλέψουμε Έλληνες και ξένοι εργάτες»

 Κατήγγειλε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη θέση που παίρνει η Ελλάδα. Απαίτησε τη νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και έκανε πολλαπλές προτάσεις για τη διευκόλυνση της ζωής τους. 

Το βράδυ έκλεισε με ζωντανό λαϊκό γλέντι και συζητήσεις στα τραπέζια.

 

Κυριακή, 8 Σεπτέμβρη 2013