Την Τρίτη 06.09 η επίσκεψη - εκδήλωση στη μαρτυρική Μακρόνησο

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

makronisosΗ προγραμματισμένη επίσκεψη - εκδήλωση στον ιστορικό - μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, μετατίθεται για την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., λόγω καιρικών συνθηκών.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό έργο του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάνω σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.

Οι συντελεστές της συναυλίας έχουν ως εξής:

-- Τραγουδούν οι Σύλβια Καπερνάρου, Νατάσα Μουσάδη, Ερση Φτούλη και Γιώργος Τσαγκαράκης.

-- Απαγγέλλει ο ηθοποιός Γιώργος Τσαγκαράκης.

-- Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Εγγλέζος (πιάνο), Κώστας Σταυρόπουλος (μπάσο), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Χάρης Λιβάνιος (μπουζούκι) και Δημήτρης Γιαννούχος (κρουστά).

Η μετάβαση στη Μακρόνησο

Η αναχώρηση για τη Μακρόνησο θα γίνει από το Λαύριο στις 17.00.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.5282.523 και στις Κομματικές Οργανώσεις και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Η μεταφορά θα γίνει με πούλμαν μέχρι το Λαύριο και από εκεί με πλοίο στη Μακρόνησο. Η συμμετοχή είναι 10 ευρώ το άτομο, μαζί με την επιστροφή.

Πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 3 μ.μ. από:

-- Αθήνα (πλ. Μεταξουργείου)

-- Πέραμα (Λ. Ειρήνης 73), με στάση στο Κερατσίνι

-- Νίκαια (Περιβολάκι), με στάση στον Κορυδαλλό

-- Πειραιά (πλ. Κοραή)

-- Καλλιθέα (πλ. Δαβάκη)

-- Ν. Ιωνία (ΟΤΕ Λ. Ηρακλείου)

-- Περιστέρι (πλ. Δημαρχείου)

-- Μενίδι (πλ. Καράβου)

Στο κάλεσμά τους για την επίσκεψη, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ σημειώνουν:

«Τιμάμε τους χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που εξορίστηκαν, υπέστησαν σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια, θυσιάστηκαν στον αγώνα για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού.

Παράλληλα, διεκδικούμε να αναδειχθεί η Μακρόνησος πραγματικά σε ιστορικό τόπο που να μπορούν ο λαός και η νεολαία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Γι' αυτό το λόγο να διαμορφωθεί κατάλληλο λιμάνι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με γραμμή πλοίου και να καταστεί, με αυτό τον τρόπο, επισκέψιμη.

Το αστικό κράτος από το 1947, σε συνθήκες ένοπλης αντιπαράθεσης με το λαϊκό κίνημα - τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, λειτούργησε τη Μακρόνησο ως χώρο εξορίας, βασανιστηρίων και μηχανισμού απόσπασης "δηλώσεων μετανοίας" - τη λεγόμενη από τους ίδιους "εθνική αναβάπτιση".

Στο στόχαστρό του βρέθηκαν οι δυνάμεις που έδωσαν το αίμα τους στην Εθνική Αντίσταση, αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και ο αιμοδότης τους, το ΚΚΕ. Επιδίωκαν με αυτό τον τρόπο από τη μια να αποκόψουν τους εξόριστους από το να βρεθούν μαζί με τους υπόλοιπους αγωνιστές του ΔΣΕ και να ενταχθούν σε αυτόν και από την άλλη να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού, να χτυπήσουν την πολιτική επιρροή του ΚΚΕ, να εξευτελίσουν στα μάτια του λαού τους κομμουνιστές, αξιοποιώντας όσους υπέγραφαν.

Χιλιάδες φαντάροι, αξιωματικοί και άλλοι λαϊκοί αγωνιστές γνώρισαν τη φρίκη του αστικού κράτους. Τα "αναμορφωτικά" ειδικά τάγματα οπλιτών Α', Β', Γ' συναγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιο θα διακριθεί για τις μέθοδες και τις επινοήσεις του βασανισμού, στα μέσα εξόντωσης και αργού θανάτου των κρατουμένων με σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια. Χιλιάδες ήταν αυτοί που άντεξαν όρθιοι και δεν υπέκυψαν!

Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε - συνεχίζουμε!

Αντλούμε συμπεράσματα από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

Όσοι στάθηκαν ηρωικά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, στις εξορίες και τις φυλακές, δε γεννήθηκαν ήρωες. Δεν ήταν πως δε λογάριαζαν τη ζωή τους και τις οικογένειες που άφηναν πίσω τους. Όλα αυτά τα είχαν μέσα στο μυαλό και την καρδιά τους και ακριβώς εδώ κρύβεται το μεγαλείο τους, στο γεγονός δηλαδή πως η πίστη στο σκοπό τους τους έκανε να υπερνικήσουν αυτόν το φόβο, να βάλουν πάνω από το "εγώ" το "εμείς". Να βάλουν πάνω από το φόβο για την απώλεια της ζωής τους το καθήκον να δώσουν ό,τι είχαν για ένα μεγάλο σκοπό, την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η επίσκεψή στη Μακρόνησο αποτελεί φόρο τιμής στην ηρωική ιστορία του ΚΚΕ, σε όλους όσους πολέμησαν με πρωτοφανέρωτη τόλμη απέναντι σε ασύγκριτα πολλαπλάσιες δυνάμεις, νικώντας ακόμα και τον ίδιο το θάνατο, όντας σίγουροι για τις θυσίες τους. Σίγουροι ότι η ταξική πάλη δε θα τελειώσει μαζί τους, αλλά θα ριζώσει πιο βαθιά στην επαναστατική σπορά. Σίγουροι ότι το Κόμμα θα τραβήξει μπροστά κάτω από όλες τις συνθήκες.

Στο σημερινό μας αγώνα για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία, τιμάμε τους συντρόφους και συντρόφισσες, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που στήθηκαν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, που στάλθηκαν στις εξορίες και στις φυλακές με έναν όρκο: Συνεχίζουμε!».

Καντάτα για τη Μακρόνησο...

«Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν στη Μακρόνησο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949, στο Δ' Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων, πριν ακόμα μεταφερθούμε στο Β' Τάγμα, πριν ακόμα ζήσουμε όλη τη φρίκη της Μακρονήσου. Τα χειρόγραφα αυτά έμειναν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Ξεθάφτηκαν τον Ιούλη του 1950».

Λόγια του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που εισάγουν τον αναγνώστη στην ποιητική συλλογή «Μακρονησιώτικα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα και από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Τα «Μακρονησιώτικα» γράφτηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949 στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου ο Ρίτσος βρισκόταν ήδη εξόριστος από το Μάη του '49 κι ενώ είχε μεταφερθεί από το Κοντοπούλι της Λήμνου, που είχε αρχικά εξοριστεί. Τα ποιήματα κατάφεραν να φυλαχθούν, με τη βοήθεια συνεξορίστων του ποιητή, που τα έθαψαν στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Από εκεί τα διέσωσε ο Μάνος Κατράκης, παίρνοντάς τα μαζί του όταν μεταφέρθηκε τον Ιούλη του 1950 στον Αη Στράτη.

Εκδόθηκαν για πρώτη φορά από το εκδοτικό του ΚΚΕ, «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις», τον Ιούλη του 1957 στο Βουκουρέστι, στην πολιτική προσφυγιά. Ο τίτλος που είχε δώσει ο ποιητής στη συλλογή ήταν «Πέτρινος Χρόνος», όμως κατά την αποστολή των δακτυλογραφημένων χειρογράφων στο Βουκουρέστι παράπεσε το εξώφυλλο κι έτσι πρωτοκυκλοφόρησαν με τον αυτοσχέδιο τίτλο «Μακρονησιώτικα». Ο «Πέτρινος Χρόνος», με τον αρχικό του πια τίτλο, εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1974, σε αναθεωρημένη από τον ποιητή έκδοση, από τις εκδόσεις «Κέδρος». Η συλλογή περιλήφθηκε τον Οκτώβρη του 1975 στα «Επικαιρικά» (Ε' τόμο των Ποιημάτων).

Από την παραπάνω συλλογή, ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε 6 ποιήματα (Ο Ντικ, Ο Αλέξης, Οι Γερόντοι, Φεγγάρι, Χρέος, Χρόνος), που κυκλοφορούν στο δίσκο «Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι», το 1976. Η «Καντάτα» είναι έργο πρωτοποριακό για την εποχή της. Στοιχεία ατονικής μουσικής, ηθοποιοί να αποδίδουν παράλληλα αποσπάσματα από τα ποιήματα του Ρίτσου... Οι μελωδίες, οι ερμηνείες, το σενάριο, η ενορχήστρωση λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εισάγουν τον ακροατή στη φρίκη της Μακρονήσου, εκεί που όπως γράφει και ο ποιητής, «Απ' την αρχή μαθαίνουμε το αλφάβητο. /Απ' την αρχή μαθαίνουμε το φόβο και τον πόνο. /Απ' την αρχή μαθαίνουμε τη ζωή και το θάνατο. /Α.Β.Γ. /Α.Β.Γ. /Α.Β.Γ. /Είναι κοντά η Λευτεριά, σύντροφοι /μια και μάθαμε, σύντροφοι, να πεθαίνουμε /μάθαμε και να ζούμε, σύντροφοι».

Ο δίσκος σημαδεύτηκε από την καταπληκτική ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη. Στα χορικά συμμετείχε ομάδα δέκα ηθοποιών και τραγουδιστών, ανάμεσά τους οι Σάκης Μπουλάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιώργος Κιμούλης.

 

Ritsos

Η φωτογραφία από το δελτίο ταυτότητας του Γ. Ρίτσου στη Μακρόνησο

(από το βιβλίο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη, «Γιάννης Ρίτσος» Αυτοβιογραφία)


Πηγήwww.rizospastis.gr