protoulis

Διακήρυξη Λ.Σ.Νίκαιας-Ρέντη - Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019

Diakiriksi-Ekloges-2019

 

Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

kalesma-ths-ke-toy-kke-2

 

Η εφημερίδα μας

LS Efimerida Iounis 2018 001

 Για παλιότερα τεύχη εδώ

ΟΠΩΣ ΝΩΠΕΣ ΚAΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ…

ΕΧΩ ΣΗΜΑΙΑ, ΕΧΩ ΠΥΞΙΔΑ…

HTAN ΑΚΡΙΒΩΣ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ...

Αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη της Τετάρτης 14 Απρίλη 1999

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Ευπειθώς αναφέρω: Αρνούμαι να συμμετέχω στο έγκλημα

Ο ναύτης Νίκος Γαρδίκης, που υπηρετεί τη θητεία του στο Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, αρνείται να ακολουθήσει το πλοίο στην Αδριατική, απ' όπου ΝΑΤΟικά καράβια χτυπούν το λαό της Γιουγκοσλαβίας

"ΑΡΝΟΥΜΑΙ!" Ο ναύτης που βγήκε στην πρωινή αναφορά λέγεται Νίκος Γαρδίκης. Υπηρετεί τη θητεία του στο Α/Τ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ". "Χαιρέτησε" και "ανέφερε ευπειθώς" στον κυβερνήτη του ότι αρνείται να συμμετάσχει στις ΝΑΤΟικές Ναυτικές Δυνάμεις στην Αδριατική.

"Ανέφερε" ακόμα, μπροστά στους συναδέλφους του και στους αξιωματικούς, ότι δεν ορκίστηκε να υπερασπίσει τα συμφέροντα των δυνάμεων που αλλάζουν τα σύνορα και μοιράζουν τις σφαίρες επιρροής.

Μ' αυτό τον τρόπο, αντέδρασε ο ναύτης Ν. Γαρδίκης, όταν οι αξιωματικοί ανακοίνωσαν στο προσωπικό ότι το πλοίο θα αναχωρήσει για την Αδριατική.

Ο Ν. Γαρδίκης με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τις πολιτικές νεολαίες (ν. ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ, ΚΝΕ, ΕΑΝ, ΝΕΑΝ) εξηγεί τους λόγους της απόφασής του.

Ολο το κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

* * *

"Είμαι ναύτης του Α/Τ του Π. Ν. "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ".

Η προφορική αναγγελία προετοιμασίας για αναχώρηση του πλοίου με προορισμό την Αδριατική, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στο προσωπικό του πλοίου και σε μένα.

Οσον με αφορά, εκτιμώ ότι, η αποστολή αυτή αφού εντάσσεται στη Διοίκηση και στα πλαίσια των πολυποίκιλων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, αποτελεί παραβίαση των διεθνών συνθηκών και των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά ακόμα και μ' αυτό το λεγόμενο αμυντικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια διαταγή φεύγει από τα όρια της στρατιωτικής υπηρεσίας και πιστεύω ότι δεν μπορεί να δεσμεύει τον Ελληνα στρατιώτη.

Αλλωστε, κανείς δε με ρώτησε αν θέλω να πάω έξω από τα σύνορα της πατρίδας μου, αν θέλω να εντάσσομαι υπό ΝΑΤΟική Διοίκηση και να εκτελώ τις διαταγές τους.

Εκφράζω την κατηγορηματική μου αντίθεση στην υποχρεωτική συμμετοχή μου με οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, στην υλοποίηση ή διευκόλυνση των εγκληματικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ.

Την αντίθεσή μου να γίνω συνεργός στο έγκλημα, στο αιματοκύλισμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας που διαπράττουν οι πραγματικοί τρομοκράτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αντίθεσή μου αυτή στηρίζεται στην πεποίθηση του λαού μας για την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μου.

Αυτή την αποστολή ορκίστηκα να υπερασπίσω και όχι τα συμφέροντα των δυνάμεων, που αλλάζουν τα σύνορα και μοιράζουν τις σφαίρες επιρροής.

Ο ρόλος των ΝΑΤΟικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Αδριατική όπου κλήθηκα ως μέλος του πληρώματος του Α/Τ "Θεμιστοκλής" να πάω, δεν υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα για τα οποία παρουσιάστηκα στο Ναυτικό.

Γι αυτό αρνούμαι.

Δε δέχομαι να μπω υπό δύο σημαίες.

Η σημαία του ΝΑΤΟ δε μου ταιριάζει όπως δεν ταιριάζει σε κανένα Ελληνόπουλο.

Εχω σημαία!

Εχω πυξίδα!

Τα συμφέροντα της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μου, την ειρήνη και φιλία όλων των λαών ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, κλπ.

Είμαι διατεθειμένος όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός και η νεολαία, να υπερασπίσω τα συμφέροντα της ειρήνης, ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της πατρίδας μου, όποια θυσία και αν απαιτεί αυτό.

Αρνούμαι όμως να κάνω το ίδιο για τα συμφέροντα αυτών που σφάζουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας σήμερα, τους λαούς της Βαλκανικής αμέσως μετά.

Είμαι αντίθετος σ' έναν τέτοιον πόλεμο.

Δε μου επιτρέπει η συνείδησή μου, το χρέος μου απέναντι στην ίδια μου τη ζωή.

Ναύτης, Γαρδίκης Νίκος (Τ/ΠΒ)

Α/Τ "Θεμιστοκλής"".