ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ - Το κεφάλαιο βιάζεται για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Διοίκησης

 

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που ασχολήθηκε με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Διοίκησης, μίλησε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Ελπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά.

Αρχίζοντας την ομιλία της, η Ε. Παντελάκη απάντησε σε αυτούς τους αιρετούς που χαρακτήρισαν ως «επαναστατική γυμναστική» τις τελευταίες κινητοποιήσεις του ΚΚΕ, λέγοντας πως «το ΚΚΕ κάνει προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις, σε όλη τη χώρα, να οργανώσει την πάλη του λαού για να μπορέσει πραγματικά να ηγηθεί η τάξη η οποία σήμερα με βάση τα αστικά κοινοβουλευτικά πρότυπα είναι μειοψηφία, αλλά είναι η ανερχόμενη δύναμη που μπορεί να πάρει τα πράγματα στα χέρια της και να γίνει αυτό που είπε ο Λένιν, να έρθει η στιγμή να πάρει ο λαός την εξουσία».

Παράλληλα, κατήγγειλε τη επίθεση της Αστυνομίας σε φοιτητές και σπουδαστές σημειώνοντας πως «καταγγέλλουμε το χτύπημα της κυβέρνησης στα νέα παιδιά, τους φοιτητές τους σπουδαστές, γιατί την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συμμετέχει στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, που έχει δώσει το σύνολο των υποδομών στο ΝΑΤΟ, χτυπάει τους νέους ανθρώπους, επειδή αντιδρούν και αντιστέκονται σε αυτούς τους σχεδιασμούς». Μάλιστα, χαρακτήρισε ως συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να σπείρει την τρομοκρατία και να έχει το λαό στην αναμονή και το γύψο. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, στάθηκε στην πρόταση της ΚΕΔΕ για δίμηνη διαβούλευση, για τις κόκκινες γραμμές που βάζει, αλλά και στην φράση του προέδρου της, Γ. Πατούλη, πως «η Ελλάδα βιάζεται».  «Η Ελλάδα βιάζεται να έρθει το νομοσχέδιο του "Κλεισθένη"; Και ποια Ελλάδα βιάζεται; Γιατί έχουμε δύο Ελλάδες ταξικά. Την Ελλάδα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζικών και η άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι με τα μικρομάγαζα που συνθλίβονται,  οι φτωχοί αγρότες που ξεκληρίζονται». 

Επίσης για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είπε πως «κάνετε κριτική μιλώντας για ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση που θα καταστήσει την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση ως μοντέλο λειτουργίας του κράτους. Από πού έχει οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία ένας δήμος;» αναρωτήθηκε. «Σε ποια χώρα έχει γίνει και σε ποιο σύστημα; Καθορίζεται το περιεχόμενό της από την κεντρική πολιτική, από όποια κυβέρνηση και εξουσία είναι». 

Όσο για το εκλογικό σύστημα, η Ε. Παντελάκη είπε πως είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η αναλογικότητα του νόμου όπως και να εκφραστεί και πως δεν έχει καμία σχέση με την αποτίμηση της λαϊκής βούλησης, αλλά «με την αναζήτηση και θεσμικά τρόπων για ευρύτερες στρατηγικά συμπλεύσεις, για ενσωμάτωση του λαού στις αστικές επιδιώξεις». Συμπλήρωσε ότι αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τα συνοδεύσει «με όλα αυτά τα "φληναφήματα" για συμμετοχικούς προϋπολογισμούς, δημοψηφίσματα, θεσμικό πλαίσιο, να λέει ο λαός τη γνώμη του κ.ά.». Και θέτοντας το ερώτημα «Θα αλλάξει μήπως κάτι, όσον αφορά τη μείωση των πόρων,  την πολιτική προσωπικού;», συνέχισε λέγοντας:

«Δέστε τι έκανε αυτός ο διαγωνισμός που λέει ήταν ο πιο πετυχημένος τα τελευταία χρόνια, από το 2010. Απέλυσε αρκετές δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Πήρε 8.000 και οι άλλοι πήγαν σπίτια τους. Ο δήμαρχος Ικαρίας μου λέει, όπως και άλλοι, εμείς δεν έχουμε κανέναν από τους οκτώ χιλιάδες. Γιατί; Γιατί θα έχει λέει εργαζόμενους όποιος μπορεί να τους προσλαμβάνει και να τους έχει με τον καταληκτικό μισθό. Γι' αυτό μίλησε κανείς εδώ; Για αυτούς στο "Βοήθεια στο Σπίτι", για τους καθαριστές στα σχολεία, σε όλα αυτά τα προγράμματα, να μείνουν στη δουλειά, να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί η απαγόρευση των προσλήψεων. Το ζήτησε κανείς αυτό, προσχηματικά, για την ιστορία; Έχει υιοθετηθεί  η λογική ότι έχουμε τελειώσει από μόνιμο προσωπικό. Εκεί στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Ο κόσμος όμως να πληροφορηθεί ότι αυτό το "ανταποδοτικό" προσωπικό το πληρώνει ο λαός με επιπρόσθετα τέλη και φόρους».  

Τέλος, είπε πως πρέπει να  σταματήσει το φοροκυνηγητό των δήμων με τις δεσμεύσεις φορολογικής ενημερότητας, την έκδοση εντολών αναγκαστικής είσπραξης για να κατασχεθούν χρήματα από τις τράπεζες, για χρέη από κλήσεις, για συνδέσεις αγωγών αποχέτευσης, για τροφεία κλπ. «Μη μιλάμε εν ονόματι του λαού όταν οι δήμοι κάνουν μέτωπο τελικά ενάντια στο λαό» υπογράμμισε και κάλεσε την ΚΕΔΕ να πάρει θέση, γιατί από 1η Μάη ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αφορούν και τους δήμους, από 500 ευρώ και πάνω. Έτσι πρότεινε «να αποφασίσει η ΓΣ της ΚΕΔΕ να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει και να θεσμοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα διαγραφής όλων των μικροοφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν. Με ευθύνη και  απόφαση που θα δίνει στα Δημοτικά Συμβούλια αφού γίνει νομοθετική ρύθμιση. Να το ζητήσουμε όμως εδώ. Συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να σηματοδοτήσουν αυτή την πολιτική βούληση στους ανθρώπους οι οποίοι είναι πάνω από 65% ανάπηροι, πολύτεκνοι, με τα στοιχεία όμως των εισοδηματικών κριτηρίων, πάρα πολύ φτωχοί, αυτοί που είναι στις κοινωνικές υπηρεσίες, αυτοί που εν πάση περιπτώσει έχουν καταλήξει να είναι στα συσσίτια». 


Πηγή: www.902.gr