Προσφατα αρθρα

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ - Όχι στους δήμους-επιχειρηματίες και τις μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν το κεφάλαιο και βλάπτουν το λαό

kede-synedrio

Προωθούνται δήμοι-επιχειρηματίες που θα κάνουν μπίζνες και δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού 

Για δεύτερη ημέρα, την Τρίτη 4 Δεκέμβρη, συνεχίστηκαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την ατζέντα να περιλαμβάνει θέματα όπως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δήμων μετά από την ψήφιση του «Κλεισθένη», η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, τα οικονομικά των δήμων κ.ά.

Μίλησε η Ελπίδα Παντελάκη δημοτική σύμβουλος Πειραιά και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισημαίνοντας ότι το συμπέρασμα από τη συζήτηση που διεξάγεται είναι η «ταύτιση και συμφωνία των παρατάξεων στην ΚΕΔΕ με τη στρατηγική και την κατεύθυνση της παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του λαού γενικότερα»

(Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία του επισήμανε πως «οι αλλαγές που προωθούνται από τον "Κλεισθένη" είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση γιατί και με τη σημερινή κυβέρνηση αυτοί που κάνουν κουμάντο στην οικονομία είναι το κεφάλαιο». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κώστας Πελετίδης δήμαρχος Πάτρας επισημαίνοντας ότι «αξιοποιήθηκε η κουβέντα για την απλή αναλογική για να κρύψει την ουσία της μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη", που στην πραγματικότητα μετατρέπει δήμους και περιφέρειες σε πεδία επιχειρηματικής λειτουργίας, για να αβγατίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου».

(Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο).

Επίσης, ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, αναφέρθηκε στα οικονομικά των δήμων τονίζοντας πως «όταν μιλάμε για τα οικονομικά στην Τοπική Διοίκηση, στην ουσία μιλάμε για την καρδιά της λειτουργίας των δήμων της χώρας μας. Βεβαίως όταν μιλάμε για ανάπτυξη πρέπει να βάζουμε το ερώτημα, "ανάπτυξη για ποιον και από ποιον". Γιατί αν αυτό το ερώτημα δεν το βάζουμε θα μιλάμε όλοι για ανάπτυξη αλλά δεν θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα για όλους. Ανάπτυξη έχουμε αλλά έχουμε και ανάπτυξη της ανεργίας και μείωση μισθών. Εμείς που ενδιαφερόμαστε για τους κατοίκους των πόλεών μας που η πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για το τι ανάπτυξη υπάρχει προς όφελος ποιου»

(διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, στάθηκε στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, υγείας, εργασιακών σχέσεων στους δήμους όλης της χώρας, που βιώνει ο λαός. Χαρακτηριστικά τόνισε πως οι πολίτες ζουν την ανεργία, φτώχεια, ανέχεια, ανασφάλεια για το μέλλον «με τα παιδιά μας να γίνονται σύγχρονοι μετανάστες και λαϊκές οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες», ενώ οι συνταξιούχοι υπολογίζουν συνεχώς τις απώλειές τους. Ανέφερε επίσης πως οι δομές υγείας και παιδείας πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν

(διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο).

Στο θέμα της χωματερής της Φυλής αλλά και στην πολιτική που ακολουθείται και από τη σημερινή  κυβέρνηση στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, στάθηκε ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος. «Ο λαός έχει τη χωματερή της Φυλής στο σβέρκο και στα πνευμόνια του 53 χρόνια» σημείωσε, στάθηκε στην έλλειψη προσωπικού και στόλου που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δήμοι καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση και αναρωτήθηκε: «Μήπως να προβληματιστούμε και να πούμε τι διαχείριση απορριμάτων θέλουμε και προς όφελος ποιανού;». Είπε επίσης ότι «μπροστά στην υγεία μας και στη ζωή των παιδιών μας, το κεφάλαιο είναι αδυσώπητο. Πρέπει να υπάρχει διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος του λαού, στο σημερινό σύστημα δεν μπορεί να ισχύσει, γι' αυτό καλούμε όλους τους αιρετούς, όλο το λαό να προβληματιστεί και να παλέψει σε αυτόν τον άξονα»

(διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο).  

Τέλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, υπογράμμισε πως «από αυτή την ανάπτυξη έχει καεί η γούνα του λαού μας». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «σήμερα, δήμοι και Περιφέρειες, το πολιτικό προσωπικό που τους στελεχώνει, συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην υλοποίηση αλλά και στο σχεδιασμό της ανάπτυξης για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Γι' αυτές σχεδιάστηκαν οι αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση. Είναι η κόκκινη κλωστή που δένει τον "Καποδίστρια" με τον "Καλλικράτη" και μετά σήμερα με τον "Κλεισθένη 1" και αύριο "Κλεισθένη 2" και πάει λέγοντας»

(διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο).  

Οι εργασίες της πρώτης μέρας

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, από το βήμα του συνεδρίου δήλωσε πως τα επόμενα τρία χρόνια θα γίνουν 1.500 προσλήψεις στους δήμους, θέλοντας ουσιαστικά να παρουσιάσει με αυτόν τον τρόπο πως θα καλυφθούν μια σειρά ανάγκες σε προσωπικό. Ωστόσο, μπροστά στις πραγματικές ανάγκες καθώς και στις δραματικές περικοπές που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα την υπολειτουργία ή το σταμάτημα μιας σειράς υπηρεσιών, αυτό μοιάζει (εάν υλοποιηθεί) σταγόνα στον ωκεανό.

Επιπλέον, τέτοιες υποσχέσεις αποτελούν πρόκληση και κοροϊδία, όταν βρίσκονται και θα βρίσκονται σε ισχύ προβλέψεις όπως οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί», που απαγορεύουν την οποιαδήποτε πρόσληψη ή προβλέψεις, όπως προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, δηλαδή μόνο στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δημότες θα χαρατσώνονται επιπλέον για να διατηρείται μια θέση εργασίας των 300 ή 400 ευρώ. Επιπλέον είναι εμπαιγμός αυτό που είπε ο υπουργός, ότι δηλαδή καλεί τους δημάρχους να συνεργαστούν για την υλοποίηση των προσλήψεων. Κι αυτό γιατί ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση η άρνηση να γίνουν προσλήψεις σύμφωνα με τις προτάσεις του προγραμματισμού προσλήψεων των δήμων, μία άρνηση που φτάνει ακόμα και το 80%!

Ακόμα, ο υπουργός ανακοίνωσε κάποιες αλλαγές στο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που αφορούν:

- την αύξηση του αριθμού των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, που, πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι έως και +50% (από +30%) από τον αριθμό των συμβούλων που θα εκλεγούν και

- την εκλογή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, που πλέον θα γίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών.

Η ομιλία του Νίκου Σοφιανού 

Στη βάρβαρη μνημονιακή, εναλλασσόμενη και διαδοχική πολιτική, που υπήρξε αυτά τα πέντε χρόνια, αναφέρθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας χθες στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ. 

Όπως είπε, αυτή η πολιτική φόρτωσε «ασήκωτα βάρη στο λαό. Οι δήμοι συμμετείχαν σε αυτή την επίθεση, με αιχμή τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, την περίφημη αποκέντρωση που μοχλό είχε την απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος. Μια απόλυτη μείωση σε 60%, που παραμένει και φυσικά δεν αλλάζει με τα 36 εκατομμύρια παραπάνω που θα δοθούν το 2019». 


Πηγή: www.902.gr