Η εφημερίδα μας

LS Efimerida Iounis 2018 001

 Για παλιότερα τεύχη εδώ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΛΙΜΑΝΙΩΝ: «Στον αέρα» δικαιώματα και κατακτήσεις για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλίων

«Στον αέρα» δικαιώματα και κατακτήσεις για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλίων

Πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων του ΟΛΠ, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού παζαρεύουν την απώλεια δικαιωμάτων με τη νέα Συλλογική Σύμβαση και τον νέο Κανονισμό Προσωπικού

Επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, σπαστά ωράρια, «αξιολογήσεις» με αντεργατικά κριτήρια, προετοιμασία απολύσεων, είναι ορισμένα από τα όσα παζαρεύουν η διοίκηση του ΟΛΠ (δηλαδή ο επιχειρηματικός όμιλος της «Cosco») με τις εργοδοτικές - κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων του χώρου, σε βάρος των εργαζομένων στον ΟΛΠ.

Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η «Δημοκρατική Ενότητα» Λιμανιών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη πως όταν «μιλάνε για "δίκαιη ανάπτυξη", για "win-win", εργοδοσία και κυβέρνηση, εννοούν ότι εμείς πρέπει να δεχτούμε να χάνουμε όλο και περισσότερα, να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τη νέα επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας».

Αναδεικνύοντας το ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η «Δημοκρατική Ενότητα» υπογραμμίζει ότι στις διαπραγματεύσεις τους με την εργοδοσία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και τη διαμόρφωση του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, «διαπραγματεύονται την απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων χωρίς να ενημερώνουν για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων».

Μπαράζ ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων

Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική Ενότητα», αυτά που προωθούνται είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-- «Επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου. Το 7,5ωρο - 37,5ωρο και 7ωρο - 35ωρο που ίσχυε, γίνεται 8ωρο - 40ωρο».

-- Προβλέπεται το δικαίωμα της εργοδοσίας «να καθορίσει κατά την κρίση της σπαστό ή διακεκομμένο ωράριο εργασίας, όπου και εφόσον οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιβάλλουν».

-- Καταργείται το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα - Παρασκευή), καθώς «η εργασία τα Σάββατα, Κυριακές ή αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στον νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης του εργαζόμενου».

-- Εισάγονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με βάση τις ανάγκες της εταιρείας.

-- Προβλέπεται σύστημα «αξιολόγησης», προετοιμάζονται απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας. Ενώ απολύσεις μπορούν να γίνουν με απλή καταγγελία της Σύμβασης από την εταιρεία, «καταργώντας ό,τι προβλεπόταν ως τώρα».

-- Εισάγεται «το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό».

Σε όλα αυτά έρχεται να «κουμπώσει» η Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, για «οικειοθελείς μετατάξεις», προκειμένου να «καθαριστεί» εντελώς ο ΟΛΠ από εργασιακά δικαιώματα. Δράση έχει αναλάβει και εδώ ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν αιτήσεις. Βέβαια, και όσοι δεχτούν να μεταταγούν δεν θα έχουν καμία διασφάλιση για τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους.

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους

Η «Δημοκρατική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και μονοπωλιακών ομίλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Τους καλεί να απορρίψουν τον νέο Κανονισμό, να διεκδικήσουν ενιαία ΣΣΕ για τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας, που θα προβλέπει κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 7ωρο - 5μερο - 35ωρο. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

Οπως επισημαίνει η «Δημοκρατική Ενότητα», η πάλη αυτή είναι άμεσα «άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη του λαού για λιμάνια που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».