Χορήγηση «κρατικής πρέζας» στα νοσοκομεία

 

Η φαρμακοβιομηχανία «BAYER» εισάγει στην αγορά το 1898 την ηρωίνη ως υποκατάστατο της μορφίνης και η «HOECSHT» παράγει τη μεθαδόνη στη ναζιστική Γερμανία το 1943 ως υποκατάστατο της ηρωίνης. Σήμερα τα υποκατάστατα παρουσιάζονται ως «νέες εξελίξεις στη φαρμακευτική θεραπεία»...

  

Από 1η Σεπτέμβρη στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 15 Σεπτέμβρη της Αττικής, 15 Οκτώβρη της Βόρειας Ελλάδας, ενώ την επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθούν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

 

Τη συστηματική διαστρέβλωση της φιλοσοφίας της θεραπείας, «βαφτίζοντας» ως τέτοια την ευρεία χορήγηση κρατικής πρέζας, επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου ανακοίνωσε τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη λειτουργίας μονάδων υποκατάστασης ηρωίνης με υποκατάστατα σε όλα τα νοσοκομεία (εξαιρούνται μόνο τα παιδιατρικά).

 

Οπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Υγείας: Στη Θεσσαλονίκη, από 1η Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν πέντε νέες μονάδες στα νοσοκομεία. Από 16 Σεπτεμβρίου, οι μονάδες υποκατάστασης μπαίνουν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα: Νέα Ιωνία, Αγιοι Ανάργυροι, Πατησίων, Ευαγγελισμός, Αλεξάνδρα, Ιπποκράτειο, Ερυθρός Σταυρός, Κοργιαλένειο, Ελενα, Ελπίς, Αγιος Σάββας, Λαϊκό, Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ. Μέχρι τις 15 Οκτώβρη, χορήγηση υποκαταστάτων θα γίνει σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία όλης της Βόρειας Ελλάδας, από τον Εβρο έως τα όρια της Δυτικής Μακεδονίας. Από τη χορήγηση υποκαταστάτων δε θα εξαιρεθούν ούτε τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα.

 

Η χορήγηση συνθετικών οπιοειδών ως υποκατάστατων στην ηρωίνη είναι αδύνατο να λύσει το πρόβλημα, καθώς ο νέος που εμπλέκεται στη χρήση, είναι εξαρτημένος από πολλές ουσίες ταυτόχρονα. Παράλληλα, η χορήγηση υποκαταστάτων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους ίδιους τους χρήστες, το νοσοκομειακό πλαίσιο και τους εργαζόμενους σε αυτό. Αυτό στην πράξη σημαίνει συρρίκνωση των ήδη υπαρχουσών δομών υποκατάστασης, ασυντόνιστη, αποσπασματική και ανεξέλεγκτη χορήγηση οπιοειδών από το ίδιο το κράτος. Η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης ακόμα και στην περίπτωση της υποκατάστασης για ειδικές ομάδες χρηστών (π.χ. φορείς του Εϊτζ), πρέπει να γίνεται μέσα από ειδικά κέντρα, ειδικές εξειδικευμένες μονάδες, με εξειδικευμένο προσωπικό. Αν κανείς συνυπολογίσει την πολιτική διάλυσης των κέντρων πρόληψης, την υποχρηματοδότηση των «στεγνών» προγραμμάτων και τη λειτουργία μονάδων υποκατάστασης της ηρωίνης με άλλες οπιούχες, καταλαβαίνει πως ο μοναδικός ρόλος του κράτους απέναντι στο πρόβλημα, είναι να προμηθεύει στους χρήστες «κρατική πρέζα».

 

 

Ριζοσπάστης, 12 Αυγούστου 2011