Να στελεχωθούν πλήρως όλες οι κλινικές στο Τζάνειο. Kινητοποίηση χτες από συλλόγους της ΟΓΕ και σωματεία, με αφορμή τα σενάρια για λουκέτο στη Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο έκαναν χτες το πρωί οι σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ των περιοχών του Πειραιά και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Τζάνειου», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, ενάντια στο ενδεχόμενο να κλείσει η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική. Στην παρέμβαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, καθώς και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και Νίκαιας - Κορυδαλλού.

 

 Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου από το υπουργείο Υγείας, την ΥΠΕ και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας (ΨΝΑ) στο νοσοκομείο, ώστε να μεταφερθούν σε αυτό κλίνες από το ΨΝΑ, στο πλαίσιο της «αποασυλοποίησης» και του προωθούμενου από την ΕΕ λουκέτου στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Η σχεδιαζόμενη μεταφορά στο χώρο όπου λειτουργεί η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική, πυροδότησε την αντίδραση των εργαζομένων και των μαζικών φορέων ενάντια στο ενδεχόμενο αυτή να κλείσει.

Ηδη η κλινική υπολειτουργεί, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Το πρόβλημα της υποβάθμισής της αποτυπώθηκε και στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των φορέων με το διοικητή του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλινική αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις εφημερίες, ενώ τα τακτικά της ιατρεία λειτουργούν χωρίς μαία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, με την οποία οργανώνουν καθημερινά εξορμήσεις, οι σύλλογοι της ΟΓΕ στον Πειραιά σημειώνουν: «Σε μια κλινική που με ελάχιστο όριο 4 ειδικευμένους γιατρούς έχει μόλις 3 (και ο ένας είναι ο διευθυντής), λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα, οι μαίες συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται άλλες στη θέση τους και σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μείνει καμία από το μόνιμο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, η Παιδοχειρουργική Κλινική έπαψε να λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες (όταν ο τελευταίος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε) και εκκρεμεί η λειτουργία του Νεογνολογικού τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Πειραιά και των γύρω δήμων πρέπει να καλυφτούν με περίπου 20 παιδοχειρουργικά κρεβάτια του ΓΝ Νίκαιας και από τα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας (...)

Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, προκειμένου να λειτουργήσουν το Μαιευτικό - Γυναικολογικό Τμήμα, η Παιδοχειρουργική Κλινική και το Νεογνολογικό Τμήμα στο Τζάνειο». «Η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική λειτουργεί με την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, αφού το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου την έχουν αφήσει με λειψό προσωπικό και εξοπλισμό», σημειώνει στη δική της ανακοίνωση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Τζάνειου».