Μακριά από τις ανάγκες του λαού της πόλης το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2022

lslogoΜε τις ψήφους Δημοτικών Συμβούλων από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που συνυπάρχουν στην ίδια Δημοτική Αρχή, ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2022. Πρόκειται για δύο «εργαλεία» στα χέρια της Διοίκησης Ιωακειμίδη που ενσωματώνουν όλες τις αντιδραστικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφίσει τα τελευταία χρόνια οι Κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντας την Τοπική Διοίκηση σε πεδίο

  • προώθησης της ανταποδοτικότητας,
  • αντεργατικών ρυθμίσεων (ενίσχυση της ελαστικής εργασίας),
  • λειτουργίας των Δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,
  • παραχώρησης ελεύθερων χώρων σε ιδιώτες,
  • αλλαγών στην αποκομιδή απορριμμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου με το λογαριασμό να πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη του δημότη,
  • έργων που καθορίζονται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου για νέες κερδοφόρες δράσεις (πχ ηλεκτροκίνηση, smartcities, ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων)

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου στηρίζεται στην αφαίμαξη των δημοτών και όχι στην Κρατική Επιχορήγηση.

Η Κρατική Επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 65% την τελευταία 10ετία με βάση τους μνημονιακούς νόμους των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Η μείωση καλύπτεται από την φορολογία των δημοτών και από την εκχώρηση δημοτικής γης σε ιδιώτες. Το 2022 τα έσοδα του Δήμου κατανέμονται κατά 36% από την κρατική επιχορήγηση (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, Σχολικές Επιτροπές) και 67% από ιδίους πόρους που πρέπει να εξασφαλίσει ο Δήμος – με το 77% να προέρχονται από τα δημοτικά τέλη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η καθήλωση των Κρατικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνει ο Δήμος στα 10,6 εκ από το 2017 μέχρι σήμερα – η καθήλωση των χρημάτων για τα σχολεία στις 738χιλ από το 2017 – ενώ πάνω από 14,5 εκ όλα αυτά τα χρόνια εισπράττει ο Δήμος από τα δημοτικά τέλη με τη Δημοτική Αρχή να αρνείται μείωση στα τέλη για την κατοικία και τα μικρά μαγαζιά, έχοντας χαμηλό συντελεστή μόνο στις μεγάλες εμπορικές επιφάνειες (πολυκαταστήματα και εμπορικές αλυσίδες).

Η μείωση της Κρατικής Επιχορήγησης συνοδεύεται και από την πολιτική της Διοίκησης Ιωακειμίδη που «ειδικεύεται»

  • στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του Δήμου (πχ πάνω από 120χιλ εισπράττει τα τελευταία χρόνια κάθε έτος ο Δήμος για τον μαζικό αθλητισμό ή πολιτισμό – όταν μέχρι το 2023 προϋπολογίζει 15χιλ για μαζικό αθλητισμό και μηδέν ευρώ για συντήρηση αθλητικών χώρων μαζικού αθλητισμού….!!!!!)
  • στην μετατόπιση στην τσέπη του δημότη (σταθερά 7 χρόνια και πίσω από τις ανάγκες τα χρήματα για τα σχολεία και τις αυξημένες ανάγκες τις καλύπτουν ουσιαστικά πάλι οι γονείς με επιχορηγήσεις από τους ιδίους πόρους του Δήμου δηλ από τη δημοτική φορολογία)
  • στην προώθηση των ελαστικών σχέσεων (σήμερα 1 στους 3 εργαζόμενους στο Δήμο είναι με ελαστική εργασιακή σχέση)
  • στην παράδοση δημοτικών χώρων σε ιδιώτες (γήπεδα σε ομάδες για να τα συντηρούν οι ίδιες, πάρκα σε ιδιώτες ή σε ομάδες για να έχουν κέρδη, συντήρηση πλατειών σε «εθελοντές» ιδιώτες, γήπεδα σε στοιχηματικές εταιρείες για συντήρηση…!!!!)

Οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας αυξάνονται αλλά η χρηματοδότηση και τα έργα δεν ανταποκρίνονται σ αυτές τις ανάγκες.

Αυτό αποτυπώνεται και με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου που η προτεραιοποίηση των έργων δε σχετίζεται με τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, αλλά με βάση τι χρηματοδοτήσεις εκγρίνουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ, Τρίτσης, και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για να βρει το μεγάλο κεφάλαιο «έδαφος» για νέες κερδοφόρες δράσεις (απορρίμματα, ελεύθεροι χώροι, ενεργειακή αναβάθμιση, κ.α.).

Πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης και κυρίως του Ρέντη και των περιοχών που γειτνιάζουν με τον Κηφισό, τα έργα για σχολική στέγη, για αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, για αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων προς όφελος της αναψυχής του λαού, για χώρους μαζικού αθλητισμού.

Σήμερα η πόλη έχει ανάγκη από νέα σύγχρονα σχολεία, όχι σχολεία που απ’ έξω θα είναι «κούκλα» (ενεργειακή αναβάθμιση» και από μέσα «πανούκλα» (με ταβάνια να πέφτουν πχ 11ο Δημοτικό). Έχει ανάγκη από ασφαλή σχολεία με αντισεισμική θωράκιση για όλα και όχι για όσα «φτάσουν τα λεφτά» για προσεισμικό έλεγχο.

Σήμερα η πόλη έχει ανάγκη από ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και όχι έργα με ρυθμούς «χελώνας» που τρέχουν από την Περιφέρεια (ήδη 3 χρόνια έχει καθυστερήσει ο αγωγός στη Γρ. Λαμπράκη από τότε που εντάχθηκε ως έργο).

Σήμερα η πόλη έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους για αναψυχή και αθλητισμό και όχι από αξιοποίηση των χώρων αυτών για 5 χ 5 ή Padelγια να έχει έσοδα ο Δήμος (όταν θυμηθούν να πληρώσουν οι ενοικιαστές…που συσσωρεύουν χρέη). Χώροι για μαζικό αθλητισμό και όχι για αποκλειστική αξιοποίηση μόνο από ομάδες ή δωρεάν παραχώρηση χώρου για να φτιάχνουν ΠΑΕ γήπεδα.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν απηχεί τις πραγματικές ανάγκες. Είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που εντάσσεται στο «στενό κορσέ» των έργων που είναι επιλέξιμα για Δήμους με βάση τις ανάγκες μεγάλων μελετητικών γραφείων και κατασκευαστικών ομίλων. Είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν έχει συζητηθεί στις γειτονιές, στους μαζικούς φορείς της πόλης, στους Συλλόγους Γονέων. Η επωδός «δεν υπάρχουν χρήματα» ουσιαστικά ισχύει μόνο για τις ανάγκες που έχει ο λαός της πόλης. Χρήματα υπάρχουν και διοχετεύονται σε έργα που είναι επιλέξιμα για το μεγάλο κεφάλαιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν αρκείται μόνο στην καταψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος. Συνεχίζει σταθερά μέσα στην πόλη να είναι η μόνη δύναμη που αναδείχνει τα προβλήματα και οργανώνει τη δράση μαζί με το λαό για λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και της νεολαίας. Σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα της πόλης και των εργαζομένων η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, ενάντια στην πολιτική της σημερινής Διοίκησης του Δήμου που σε αγαστή συνεργασία στελέχη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουν από κοινού αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα.