ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

synantisi-koutsoumpas-kede-04Το ΚΚΕ στηρίζει την πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό

Η δήθεν οικονομική αυτοτέλεια των δήμων είναι και παγίδα και ουτοπία

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα το πρωί με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, συμμετείχε, επίσης και ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για την Τοπική Διοίκηση και μέλος της ΚΕ. Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Παπαστεργίου Δημήτριος και τα μέλη του ΔΣ: Ιωακειμίδης Γιώργος, Καραγιάννης Ιωάννης, Καφαντάρης Δημήτρης, Κυρίζογλου Λάζαρος, Λυμπέρης Ιωάννης, Πελετίδης Κώστας, Σακούτης Νικόλαος, Μπίρμπας Δημήτρης, εκ μέρους του κ. Καλογιάννη.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τον ΓΓ σχετικά με τα αιτήματά της και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνάντηση επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής: «Χωρίς οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις μέχρι σήμερα -Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης- οδήγησαν σε μετατροπή των δήμων σε τμήματα των κρατικών υπηρεσιών, σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, για να ρυθμίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα έργα και τις υπηρεσίες στους δήμους. Πάνω από 200 αρμοδιότητες πέρασαν τα τελευταία χρόνια στους δήμους χωρίς όμως χρηματοδότηση και χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Έτσι, οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια χρησιμοποιούνται είτε ως “αμορτισέρ” για την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων και αποποίηση των ευθυνών της κεντρικής εξουσίας είτε ως “τροχονόμοι” των επιχειρηματικών συμφερόντων με τις λαϊκές ανάγκες είτε ακόμη και ως “αυτοφοράκηδες”, όπως οι ίδιοι το λένε, για προβλήματα που παρουσιάζονται στους δήμους τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το ΚΚΕ επιμένει στην πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό. Η δήθεν οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια των δήμων είναι και παγίδα και ουτοπία. Είναι η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που φέρνει φόρους, τέλη που δεν αντέχει πλέον να πληρώνει ο κόσμος. Μόνο έτσι, με τη γενναία χρηματοδότηση και την ύπαρξη του απαραίτητου προσωπικού μπορούν να συμβάλουν στην αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία των πόλεών τους, στην αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων χωρίς τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη στήριξη των κοινωνικών δομών για τα άτομα με αναπηρία, για τα παιδιά που είναι στην εξάρτηση, για την ανάπτυξη της σχολικής στέγης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και όσα δηλαδή έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, οι δημότες.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πιέζει σε αυτήν την κατεύθυνση την κυβέρνηση, τα υπουργεία, τα άλλα κόμματα, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα για την προώθηση και διεκδίκησή τους».

 


Πηγήhttps://www.902.gr/eidisi/politiki/277103/kke-stirizei-tin-pliri-kratiki-hrimatodotisi-ton-dimon-apo-ton-proypologismo