Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης: Επαναλειτουργία των σχολείων σημαίνει ότι πρέπει να πληρούνται ΟΛΟΙ οι όροι Υγιεινής-Ασφάλειας και Ισότιμης Μόρφωσης!

lslogoΟι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων έχει διαμορφώσει μεγάλη ανησυχία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για τους όρους υγιεινής. Η ανησυχία αυτή εδράζει από τα χρόνια προβλήματα που έχουν τα σχολεία μας και καμία Κυβέρνηση διαχρονικά δεν επιλύει. Προβλήματα όπως η έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά, ελλείψεις σε μέσα καθαρισμού, υποχρηματοδότηση.

Οι όροι λειτουργίας των σχολείων στις νέες συνθήκες δεν είναι «ατομική ευθύνη» του μαθητή, του γονιού, του εκπαιδευτικού, αλλά ευθύνη του κράτους που πρέπει να παρέχει ισότιμα τη μόρφωση σε όλους. Δεν μπορεί η ευθύνη και το κόστος των μέτρων να μετακυλίεται σε μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς.

Ο Δήμος έχει ευθύνη, μέσα από τη ΔΕΠ και τις Σχολικές Επιτροπές, άμεσα να διεκδικήσει από το Υπ. Παιδείας και το Υπ. Εσωτερικών:

  • έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή στα σχολεία (άνοιγμα Β΄Βάθμιας, Πανελλαδικές Εξετάσεις, πιθανό άνοιγμα Α΄Βάθμιας)
  • προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα στα σχολεία καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους
  • να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα και σε επάρκεια μέσα για την ατομική υγιεινή (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, υλικά καθαρισμού) που θα τοποθετηθούν σε αίθουσες, γραφεία, τουαλέτες. Προμήθεια κάδων απορριμμάτων με πεταλ-καπάκι.
  • να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες σε τουαλέτες σχολείων και να προγραμματιστεί ανακατασκευή, οπού χρειάζεται μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να πληρούν τους κανόνες υγιεινής
  • καθημερινές απολυμάνσεις των σχολείων

Οι όροι που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα παρέχουν ασφάλεια αλλά και ισότιμη συμμετοχή στη μόρφωση για όλα τα παιδιά είναι ευθύνη του Κράτους και όχι των «χορηγών» που με την προσφορά ελάχιστων tablet ή κάποιον καθαριστικών “βγάζουν λάδι” την υποχρηματοδότηση των σχολείων.

Ξέρουμε ότι τα χρήματα των Σχολικών Επιτροπών δεν επαρκούν για την καθημερινή λειτουργία των σχολείων της πόλης μας με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να έχουν χρέη ακόμα και σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Είναι επιτακτικό λοιπόν η Διοίκηση του Δήμου να απαιτήσει από την Κυβέρνηση, αύξηση των χρημάτων για τις Σχολικές Επιτροπές και όχι να προτείνει να δοθεί μειωμένη κατά 25% η 2η δόση των Σχολικών Επιτροπών στην Α Βάθμια για να να καλύψει ο Δήμος τους όρους επαναλειτουργίας των σχολείων.

Καλούμε τους μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς να μην συμβιβαστούν με την υποχρηματοδότηση των σχολείων, να μην συμβιβαστούν με ημίμετρα, αλλά να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται για την ασφάλεια και τη μόρφωση.

06.05.2020

Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας-Ρέντη