Παιδικοί Σταθμοί: Κυβέρνηση και δημοτική αρχή δημιουργούν συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού

paidikoistathmoi-nikaias-renti-3Ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση την προηγούμενη εβδομάδα, τα οριστικά αποτελέσματα για το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων (voucher) στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ. Οι καθυστερήσεις και τα τεχνικά προβλήματα όμως συνεχίζονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους γονείς.

Στο μεταξύ, ακόμα και οι γονείς που κατάφεραν να λάβουν το πολυπόθητο «voucher» θα πρέπει να επιδοθούν κυριολεκτικά σε ...κυνήγι για να εξασφαλίσουν μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν. Οι θέσεις των δημοτικών μας παιδικών σταθμών υπολείπονται δραματικά της σχετικής ζήτησης, ακόμα και των «voucher» που χορηγούνται. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα βρεφικά τμήματα, για παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών, οι θέσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα γονείς που λαμβάνουν το «voucher» να είναι αναγκασμένοι να επιδίδονται σε κούρσα ταχύτητας για να προλάβουν μια από τις περιορισμένες θέσεις.

Η τραγική εικόνα γονιών (κάποιοι και με τα παιδιά στην αγκαλιά!) να σχηματίζουν ουρά στις 4 το ξημέρωμα έξω από βρεφονηπιακό σταθμό του δήμου μας είναι ενδεικτική για τις συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού που δημιουργούν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η Δημοτική Αρχή που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δεν πείθουν κανέναν όταν λένε «ότι κανένα παιδί δεν μένει εκτός παιδικού σταθμού». Στην πραγματικότητα είναι δεκάδες οι δικαιούχοι στο δήμο μας που μένουν με το voucher αναξιοποίητο, αφού ούτε στους δημοτικούς σταθμούς προλάβαν θέση, ούτε βρίσκουν σε κάποιον ιδιωτικό σταθμό, όπου έχουν κλείσει οι αντίστοιχες θέσεις. Όπως δεκάδες είναι και οι γονείς που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση λόγω των περιορισμών και των προϋπόθεσεων που μπαίνουν ως κριτήρια.

Σε συνθήκες που το οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων, την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, το πρόγραμμα για την επιδότηση των τροφείων αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μονόδρομο για πολλές οικογένειες. Όμως τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους που θα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Γι αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση πρωτοστατεί σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά και ανυποχώρητα διεκδικεί για όλα τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, καθώς και ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ.