Να αξιοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη στα Δημοτικά Συμβούλια για να σταματήσουν οι διαδικασίες - παρωδίες

lslogoΤην αξιοποίηση της μορφής της τηλεδιάσκεψης για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που άλλωστε επιτρέπουν και οι τεχνολογικές δυνατότητες, ζήτησαν σήμερα οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επιστολή τους προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.  Σημείωσαν ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού, «αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες», αφού η δημοτική αρχή προκρίνει τις συνεδριάσεις «διά περιφοράς».

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό:

  • Κεκλεισμένων των θυρών
  • "Διά περιφοράς"
  • Τηλεδιάσκεψη.

Οι δημοτικές αρχές, όπως και η δική σας, επιλέγουν κατά κανόνα τη συνεδρίαση διά περιφοράς όπου προκύπτουν ζητήματα όπως:

  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη "Διαύγεια".
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον ιό και οι δημοτικές αρχές εντάσσουν στις ημερήσιες διατάξεις επικαλούμενες τις προθεσμίες που υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.

Ζητάμε άμεσα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και κάποιους δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Οι συνεδριάσεις "διά περιφοράς" να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα».

30/3/2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Κατηφές Παναγιώτης - Αγγελινιάδης Γιάννης - Ιωαννίδης Κυριάκος - Κόνιαρη Θεοδοσία - Μερτινός Δημήτρης - Ποζατζίδου Πανδώρα