Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

ypoyrgeio-eswterikwn-kinhtopoihsh-gia-paidikous-stathmous-3Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, για το ζήτημα των παιδικών σταθμών, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Ιούλη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Στην παρέμβαση πήραν μέρος σωματεία εργαζομένων σε δήμους, η ΟΓΕ, ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Δήμων ΑθήναςΑγίας Παρασκευής, Ζωγράφου, το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Απαίτησαν δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Επίσης, έξω από το υπουργείο, στο πλευρό των συγκεντρωμένων, βρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γιάννης Μανουσογιαννάκης, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υπουργό Π. Κουρουμπλή και τον υφυπουργό, Γ. Μπαλάφα, οι οποίοι υπερασπίστηκαν το χαρακτήρα του  προγράμματος και τις αλλαγές σε αυτό. Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, κάλεσε σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις τόσο για το δικαίωμα των εργαζομένων στη δουλειά όσο και για το δικαίωμα των παιδιών στην προσχολική αγωγή.

Το Συνδικάτο και οι φορείς εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), μέσα από το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα, αντικαθιστώντας την επιδότηση κάθε θέσης στις δομές προσχολικής αγωγής με κουπόνι (voucher) που θα δίνεται απευθείας στους γονείς. Όπως εξηγούν, η αλλαγή αυτή έρχεται ουσιαστικά να ενισχύσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σε βάρος των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει πως είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες που υπάρχουν: «Το ποσό που θα δοθεί θα είναι μειωμένο κατά 5%. (...) Να θυμίσουμε ότι και πέρυσι μειώθηκε άλλο ένα 5%, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός 45.000, φέτος που μειώνεται άλλο ένα 5% πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός;», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Τέλος, το Συνδικάτο επισημαίνει πως το προσωπικό που είχε προσληφθεί μέσα από το πρόγραμμα ουσιαστικά βρίσκεται «στον αέρα», αφού η επαναπρόσληψή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αιτήσεις των παιδιών. Εφόσον οι δήμοι δεν θα γνωρίζουν τον αριθμό των παιδιών που θα εγγραφούν στους σταθμούς μέσω του προγράμματος, παραμένει άγνωστο και πόσοι από τους εργαζόμενους θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και οι γονείς. Με δεδομένο ότι πλέον δεν ισχύει η υποχρέωση κάθε δομής να φιλοξενεί παιδιά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ έως το 70% του συνόλου των θέσεων που διαθέτει, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται παρενέργειες. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ζωγράφου ενημέρωσε τους γονείς πως δεν θα προχωρήσει σε επανεγγραφές στους παιδικούς του σταθμούς.

Με πρόσχημα ότι δεν έλαβε ειδοποίηση για την κινητοποίηση και για το αίτημα για συνάντηση, η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε να δεχθεί την αντιπροσωπεία, ενώ ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση. «Ανοίξτε τις πόρτες, σηκώστε τα ρολά, δεν πρόκειται να φύγουμε ακούστε το καλά», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων. Κάνοντας πράξη το σύνθημα αντιπροσωπεία έφτασε μέχρι το γραφείο του υπουργού, όπου τελικά έγινε συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό.

 


Πηγή:  www.902.gr