ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ - Στις 6 Απρίλη απεργούμε ενάντια στην ακρίβεια και στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο

apergia-6-aprilh-afisa-2

 

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Απρίλη ενάντια στην ακρίβεια και στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει:

«Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχει φορτώσει τεράστια βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ο μισθός μας δεν φτάνει να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα του μήνα. Εξανεμίζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες από εμάς. Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση.

Την ίδια στιγμή ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας έχει θύματα τους ίδιους τους λαούς. Για άλλη μια φορά οι λαοί θα καλεστούν να πληρώσουν βαρύ το τίμημα των ανταγωνισμών μεταξύ των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων στην περιοχή. Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες και ξεσπιτωμένοι.

Δεν διαλέγουμε ληστή - Παίρνουμε στα χέρια μας την υπεράσπιση της ζωή μας

Οι εργαζόμενοι στον Πειραιά έχουμε πείρα. Οι αγώνες που αναπτύσσονται σε πολλούς κλάδους για την υπογραφή ΣΣΕ, για αυξήσεις στους μισθούς, για συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους δείχνουν τον δρόμο.

 

Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό αντεργατικό μονοπάτι των προηγούμενων, επιδιώκει να υπονομεύσει τα δικαιώματά μας. Αυτήν τη γραμμή υπηρετεί ο αντιδραστικός και αντεργατικός νόμος 4808/21 (νόμος Χατζηδάκη), αποτελεί στρατηγική επιλογή κυβέρνησης και κεφαλαίου και ενισχύει το αντεργατικό θεσμικό οπλοστάσιο επιχειρώντας να βάλει γύψο στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, να τσακίσει τις όποιες οργανωμένες αντιστάσεις στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Από αυτήν τη σκοπιά και παρά τις επιμέρους νίκες του αγωνιστικού κινήματος για τη μη εφαρμογή του, πρέπει να αποτελεί σταθερό στόχο για όλα τα Συνδικάτα η κατάργηση αυτού του εκτρωματικού νόμου.

Προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων για να στηρίξει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που και η ίδια υπηρετεί με την πολιτική της. Τα ψίχουλα που μοιράζει δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανακουφίσουν τις τεράστιες ανάγκες που έχουμε. Είναι κοροϊδία και στάχτη στα μάτια όταν την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια ευρώ μοιράζονται αφειδώς για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς που μετατρέπουν τη χώρα σε μαγνήτη επιθέσεων.

Η πρόσφατη θετική απόφαση του ΣτΕ για τη ματαίωση (ακύρωση) βασικών σχεδιασμών του Master Plan της COSCO είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με την πάλη και τις διεκδικήσεις του λαού και των εργαζομένων του Πειραιά ενάντια στα αντιπεριβαλλοντικά έργα που είχαν δρομολογηθεί από την COSCO, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη ΝΔ.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχισθεί, να διευρυνθεί και να είναι στο επίκεντρο και το επόμενο διάστημα, ώστε να ματαιωθούν οι προσπάθειες COSCO - κυβέρνησης και των τοπικών δυνάμεων που έχουν συμπράξει στο περιβαλλοντικό έγκλημα να υπερβούν με νομικίστικα τερτίπια τη θέληση του λαού και των εργαζομένων του Πειραιά.

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματός μας, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη. Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος των ναυτεργατών, των μεταλλεργατών, των λιμενεργατών για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενάντια σε εργοδοσία, κυβέρνηση, δυνάμεις καταστολής.

Στις 6 του Απρίλη πρέπει να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η εργατική τάξη του Πειραιά δεν συμβιβάζεται με την πολιτική που μας αδειάζει τις τσέπες για να φουσκώνουν αυτές των εργοδοτών μας και του κράτους τους. Δεν συναινούμε να πληρώσουμε τις επιπτώσεις μιας ακόμα πολεμικής σύγκρουσης που γίνεται για τα κέρδη των λίγων σε βάρος των λαών. Παίρνουμε δύναμη από το πετυχημένο αντιπολεμικό συλλαλητήριο τις προηγούμενες μέρες στο Πασαλιμάνι ενάντια στην παρουσία των πλοίων των ιμπεριαλιστών. Δεν θα επιτρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά να μετατραπεί σε ορμητήριο των φονιάδων.

Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια μας.

Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας.

Στις 6 του Απρίλη να πλημμυρίσει ο Πειραιάς.

Διεκδικούμε:

 • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
 • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
 • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης για ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
 • Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
 • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
 • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
 • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
 • Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων.
 • Όχι στις απολύσεις. Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.

Απαιτούμε:

 • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και τρόπο κι αν γίνεται.
 • Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
 • Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας».