Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη: Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία

laikh-epitroph nikaia renth 2Συζήτηση της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας-Ρέντη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19/6 στην πλατεία Χαλκηδόνας στη Νίκαια με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Στέλλα Μπαρδούνια.

Παράλληλα, παρεμβάσεις έγιναν από τον πρόεδρο συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, από μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας, τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Νίκαιας και από μέλος της διοίκησης Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αλλά και από τον κόσμο που παρευρέθηκε.

 

Ακολουθούν τα κείμενα των παρεμβάσεων:

H oμιλία της Στέλλας Μπαρδούνια:

«Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Η κυβέρνηση με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία έκλεισε την ΕΡΤ, μεθοδεύει με κοινές υπουργικές αποφάσεις λουκέτα με διαδικασίες εξπρές σε δεκάδες οργανισμούς και φορείς που ελέγχονται ή χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέσα σε ένα απόγευμα με το κλείσιμο της ΕΡΤ δυόμιση χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους, ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει οριστικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης. Θέλει να βάλει στο χέρι τις τεράστιες υποδομές (δίκτυα και συχνότητες), και να τις παραδώσει στους ιδιώτες επιχειρηματίες που ελέγχουν τα ΜΜΕ (Μπόμπολας, Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης), θέλει έναν πλήρως ελεγχόμενο μηχανισμό προπαγάνδας με στόχο να σβήσει από τα ΜΜΕ τη φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τους αγώνες των εργαζόμενων, όλους τους αγώνες που αμφισβητούν τις βασικές επιλογές και την εξουσία της αστικής τάξης. Για αυτό και η απαγόρευση του ψηφιακού σήματος του <902> από την DIGEA, την κοινή εταιρεία των μεγαλοκαναλαρχών, και οι απειλές του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και της κυβέρνησης. Εξελίσσεται μια τεράστια επιχείρηση από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, της αντιπολίτευσης της λεγόμενης κυβερνώσας αριστεράς, από την πλειοψηφία των δυνάμεων της κοινωνικής συναίνεσης που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους και το λαό με ψευτοδιλλήμματα και αυταπάτες, οτι μπορεί να υπάρξει λύση του προβλήματος της ΕΡΤ μέσα στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος και τα μονοπώλια στην εξουσία. Το πραγματικό δίλλημα είναι: ή με τα μονοπώλια ή με το λαό με τη δική του οικονομία και εξουσία.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ, έρχεται η σειρά των εργαζόμενων στην ΕΛΒΟ, στα ΕΑΣ, στα ναυπηγεία, των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στους ΟΤΑ. Άλλωστε έχουν συμφωνήσει για 20.000 απολύσεις. Άλλωστε όλα ήταν προσχεδιασμένα, προκαθορισμένα, προμελετημένα και προσυμφωνημένα. Από το πρώτο μνημόνια έχουν προδιαγράψει τη διάλυση των πάντων. (Ήδη από τις 22 Νοεμβρίου 2010, στο λεγόμενο <επικαιροποιημένο μνημόνιο> έχουν συμπεριλάβει την ΕΡΤ σε ένα μακρύ κατάλογο λουκέτων. Η ΕΡΤ ήταν μόνο η αρχή.

Από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις το ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΕΡΤ όπως γίνεται σε όσους αγώνες αναπτύχθηκαν, όπως έγινε στη χαλυβουργία, στους ναυτεργάτες και αλλού.

Με την ίδια πυγμή και αποφασιστικότητα η τρικομματική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην προώθηση νέων αντεργατικών - φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να βγει από την κρίση σε βάρος του λαού, και αυτό έγινε ακόμα πιο καθαρό, από τις δηλώσεις και των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, μετά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα. Με την ίδια αποφασιστικότητα προχωράει η κυβέρνηση τις αναδιαρθρώσεις στην κοινωνική ασφάλιση.

Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης μας αφορά όλους, το σύνολο της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, αφορά όλες τις ηλικίες.

Αφορά τις συντάξεις, την πρόνοια, την περίθαλψη, τα φάρμακα, τις ιατρικές εξετάσεις, την υγιεινή και ασφάλεια, την προστασία από εργατικό ατύχημα, τις αναπηρίες.

Σήμερα όλοι (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες)που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, ομολογούν την ανησυχητική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα ασφαλιστικά ταμεία.

Aυτό φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα από διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια να καλύψει τους πραγματικούς ενόχους για αυτήν την κατάσταση. Αποπροσανατολίζει προβάλλοντας τα περιστατικά κάποιων παράνομων συντάξεων, τις δήθεν παροχές μια μικρής μειοψηφίας, τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ κατηγοριών ασφαλισμένων ή αξιοποιεί την ανεργία. Παρουσιάζουν το ασφαλιστικό σαν ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα, σαν ζήτημα λογιστικής αυτοδιαχείρισης που οδήγησε στα ελλείμματα και στην υπονόμευση της βιωσιμότητας των ταμείων, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι πολιτικό, ταξικό πρόβλημα. Η προπαγάνδα τους έχει στόχο να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους για την σημερινή κατάσταση των ταμείων, ή στην καλύτερη περίπτωση να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα μαζί.

Η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου που συστηματικά, με συνέπεια και συνέχεια προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της κρίσης αλλά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι αντιλαϊκές πολιτικές για το ασφαλιστικό, που εφαρμόστηκαν και αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, συνδέονται άμεσα με αποφάσεις της ΕΕ. με βασικό στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που σημαίνει ξεζούμισμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων με ένταση της εκμετάλλευσης, δηλαδή με απλά λόγια οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν φθηνοί, ευέλικτοι, με μισθούς των 300 ευρώ, χωρίς δικαιώματα, οι συνταξιούχοι να αρκούνται με ένα προνοιακό επίδομα.

Είναι, αναγκαίες για το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεις, που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη είτε έχουν μνημόνιο είτε όχι, είτε είναι υπερχρεωμένα είτε όχι. (στη Γαλλία έγινε η εξής πρόταση: ή τα χρόνια για τη συνταξιοδότηση από 41,5 που είναι να πάνε στα 44, ή να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ή να μειωθούν οι συντάξεις και θυμίζουμε ότι στη Γαλλία δεν έχουν μνημόνιο).

Οι αναδιαρθρώσεις στόχευαν και στοχεύουν: Να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης στο κατώτερο επίπεδο δηλαδή στη μείωση του <μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους>. Να απαλλάξει το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους από τις ασφαλιστικές εισφορές και να τις φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων. Προωθούν την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων χωρίς την συμμετοχή του κράτους και των εργοδοτών, όπου μόνο με τις εισφορές των εργαζόμενων θα επενδύουν τα ταμεία και αν υπάρχει κέρδος θα παίρνουν οι εργαζόμενοι. Στόχευαν και στοχεύουν στην διάθεση των αποθεματικών των ταμείων και των εισφορών των ασφαλισμένων για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με δανικά και αγύριστα.

Το πως οργάνωσαν και μεθόδευσαν τη χρεοκοπία της κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών ταμείων   είναι λίγο - πολύ γνωστά σε όλους:

* Με την τεράστια κλοπή των αποθεματικών των ταμείων, τον χρηματιστηριακό τζόγο στην 10ετία του ΄90, το κούρεμα, την ληστεία με την καπιταλιστική κρίση.

* Με την εισφοροδιαφυγή, εισφοροαπαλλαγή και εισοφροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και την αδυναμία των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους.

* Με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής - προσωρινής απασχόλησης

* Με την εκτίναξη της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακρόχρονης, τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων.

* Με τις αλλαγές και τα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας.

Η κατακρεούργηση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τα κουρέματα και η ληστεία των αποθεματικών των ταμείων δεν έγιναν για να σωθεί το σύστημα και να διορθωθεί η κατάσταση, αλλά για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, νέα βάρη. Δεν πρόκειται για μια απλή κακοδιαχείριση αλλά για επίθεση ενάντια στο λαό, ενάντια σε κοινωνικό δικαίωμα κατακτημένο με αίμα.

Σήμερα οι συντάξεις έχουν γίνει προνοιακά επιδόματα. Μέχρι 35% μείωση έχουν υποστεί οι κύριες και μέχρι 60% οι επικουρικές, με την αφαίρεση των δώρων και το επίδομα του καλοκαιριού. Με τη σύνταξη των 500 ευρώ ζούνε η οικογένεια του συνταξιούχου, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι τραγική.

Σήμερα εξυπηρετεί 9,5 εκατ. ασφαλισμένους, οι μειώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι τεράστιες. Το συσσωρευμένο έλλειμμα είναι 4 δις.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, εξαιτίας των περικοπών παντού, σε φάρμακα, γιατρούς, υλικοτεχνική υποδομή. Η συμμετοχή στα φάρμακα έχει ανέβει, οι ασφαλισμένοι οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια για εξετάσεις, καταβάλλοντας συμμετοχή γι΄ αυτές. Στα δημόσια νοσοκομεία προχωράνε οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις. Γίνονται περικοπές οργανικών θέσεων εργασίας, καταργούνται κρεβάτια, συγχωνεύονται κλινικές. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικά και φάρμακα. Οι ασθενείς πληρώνουν το χαράτσι των 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία, και άλλα επιπλέον αν χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις.

Υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) συγχωνεύονται, καταργούνται, και όσα μένουν και λειτουργούν έχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Τρανταχτό παράδειγμα στο Δήμο μας: στην περιοχή του Ρέντη έκλεισε το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, και αυτό στη Νίκαια λειτουργεί με τεράστια κενά (60 κενές θέσεις), και φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το υποκατάστημα της Νίκαιας καλύπτει το Δήμο Νίκαιας - Ρέντη, τον Κορυδαλλό και ένα κομμάτι από το Δήμο Αγ. Βαρβάρας. Αυτό που ζούνε καθημερινά οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι είναι ταλαιπωρία και ελλιπείς παροχές υγείας.

Αποτελεί πρόκληση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μιλά η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ και διογκωμένες δαπάνες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στιγμή που έχουν απομείνει ελάχιστες δημόσιες παροχές στους ασφαλισμένους. Κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο προετοιμάζουν νέες περικοπές σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες από τα ασφαλιστικά ταμεία και επιπλέον πληρωμές από τους λεηλατημένους μισθούς και συντάξεις. Προετοιμάζουν επιπλέον λουκέτα σε δημόσιες μονάδες Υγείας και απολύσεις υγειονομικών.

Τώρα απαιτείται ξεσηκωμός μέσα και έξω από τους χώρους Υγείας, να διεκδικηθεί από το εργατικό κίνημα και τη λαϊκή συμμαχία η πλήρης κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με σύγχρονο εξοπλισμό και με δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Η σημερινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την καταβολή και αυτών των τσεκουρεμένων συντάξεων, που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των βασικών στοιχειωδών αναγκών.

Να είναι καθαρό ότι η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των ταμείων έρχονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ριζικές περικοπές σε υγεία και πρόνοια, παραπέρα μείωση και αφαίρεση του ΕΚΑΣ. Ήδη από το 2015 με βάσει το Νομο Λοβέρδου προβλέπεται ελάχιστα εγγυημένη από το κράτος σύνταξη 360 ευρώ ( ποσό που και αυτό είναι επισφαλές). Υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου και όχι των καλύτερων ετών. Κάθε μήνα θα πληρώνονται οι ασφαλισμένοι με το τι έχει το ταμείο σε χρήμα, παρόλο που οι εργαζόμενοι όλα τα χρόνια έχουν καταβάλλει με το παραπάνω τις εισφορές τους.

Είναι μονόδρομος αυτή η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά; Είναι μονόδρομος οι απόμαχοι της δουλειάς μετά από 40 χρόνια σκληρής εργασίας και ενώ έχουν ακριβοπληρώσει μέσω των εισφορών τους τα ασφαλιστικά τους ταμεία να μην μπορούν να ζήσουν, να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, να μην μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, είναι μονόδρομος οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να ζήσουν με τους μικρούς συρρικνωμένους μισθούς τους και να παρακαλούν να μην αρρωστήσουν αυτοί και η οικογένειά τους γιατί η δημόσια υγεία παρέχει όλο και λιγότερες υπηρεσίες, οπότε οδηγούνται να αναζητήσουν αυτές τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα και να τις πληρώσουν αδρά - πράγμα αδύνατον -, είναι μονόδρομος οι νέοι που η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, και όσοι δουλεύουν να αμείβονται με 280 ευρώ, ανασφάλιστοι και με το άγχος της μόνιμης αβεβαιότητας και της συνεχής αναζήτησης μιας ολιγόμηνης εργασίας, οι γυναίκες να φορτώνονται όλο και με περισσότερες ευθύνες με τους ηλικιωμένους γονείς και τα παιδιά αφού οι προνοιακές παροχές του κράτους όλο και συρρικνώνονται.

Όχι αυτός δεν είναι δικός μας μονόδρομος. 

Γιατί αυτός είναι ο μονόδρομος των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, της ΕΕ, της κυβέρνησης που πασχίζει δια πυρός και σιδήρου να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις αναδιαρθρώσεις για να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου και να ισοπεδώσει όσα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Από αυτήν την κρίση που βιώνει ο λαός μας δεν θα μας βγάλει καμία διαχείριση, ούτε η διαχείριση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ούτε αυτή που μας υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα συνεχίζουν να είναι στην εξουσία, όσο θα κάνουν κουμάντο στην οικονομία, όσο αυτοί θα αποφασίζουν τι θα παράγουμε και πως, πόσο θα δουλεύει ο εργαζόμενος και τι μισθό θα παίρνει, πότε θα βγαίνουμε στη σύνταξη και πόση θα είναι, πόσα νοσοκομεία θα έχουμε, τι φάρμακα θα φτιάχνουμε. Δεν υπάρχει διέξοδος όσο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, επηρεάζονται από τις διάφορες φιλελεύθερες, σοσιαλιστικές και αριστερές συνταγές διαχείρισης, όσο κυριαρχεί η ηττοπάθεια, η λαθεμένη άποψη ότι σήμερα η εργατική τάξη δεν μπορεί να νικήσει, ότι η ριζική αλλαγή δεν θα έρθει ποτέ. Δεν πρέπει να περιμένουμε μοιρολατρικά να αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους, ούτε να αρκούμαστε σε διάφορες φιλανθρωπίες και να συμβιβαζόμαστε με τη διαχείριση της φτώχειας.

Και βέβαια δεν είναι απάντηση το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που δημαγωγεί προσπαθώντας να ψαρέψει σε θολά νερά, αξιοποιώντας το σοβαρό πρόβλημα της μετανάστευσης. Στις πλάτες των μεταναστών με την οργανωμένη βία και τις δολοφονικές επιθέσεις προετοιμάζεται και εκπαιδεύεται για την πιο βασική αποστολή της, να παίξει το ρόλο των σύγχρονων ταγμάτων ασφαλείας, σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος με στόχο να το τσακίσει και να προστατεύσει τα συμφέροντα του συστήματος.

Σήμερα συγκρούονται δύο δρόμοι ανάπτυξης. Από τη μια είναι ο δρόμος που χαράσσεται από τα μονοπώλια και τα κόμματα που τα στηρίζουν και από την άλλη ο δρόμος του αγώνα, των αποφασισμένων εργαζομένων, συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων, των γυναικών, που με κλιμάκωση του αγώνα τους θα φτάσουν στη ρήξη και την ανατροπή των μονοπωλίων.

Από αυτή την κόλαση μπορεί ο λαός να βγει με ένα κίνημα που η εργατική τάξη σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες, θα μάχεται ενάντια στα μέτρα και στην εξαθλίωση που αυτά φέρνουν, και στο έδαφος αυτής της πάλης διεκδικεί να γίνει ο οργανωτής της παραγωγής και της οικονομίας. Αυτή η λαϊκή συμμαχία έχοντας ξεκάθαρο ότι αντίπαλος είναι τα μονοπώλια και η κυριαρχία τους, θα σπάσει τα δεσμά με την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, το οποίο φορτώνουν το λαό οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, θα απελευθερώσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, θα ανοίξει το δρόμο για το σχεδιασμό της οικονομίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Μόνο μια τέτοια κατεύθυνση στην πάλη μπορεί να δώσει όραμα και ελπίδα στο λαό, να εξοπλίσει με αντοχή τις πλατιές λαϊκές μάζες, να τις προετοιμάσει για τις σκληρές αλλά και ελπιδοφόρες μάχες που έρχονται.

Αυτή η λαϊκή συμμαχία μέσα από τη δράση της για την κοινωνική ασφάλιση δεν θα αγωνίζεται για να σώσει μόνο ότι μπορεί, αλλά για να ανοίξει το δρόμο για την οριστική λύση, για το πλήρες δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια, την πρόληψη, την ευημερία του λαού μας. Για την λαϊκή συμμαχία ρεαλιστικό και εφικτό είναι η πάλη να κατακτήσει αυτό που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας και του πλούτου να παράγει.     

Απαιτούμε τώρα: η κυβέρνηση να εγγυηθεί την καταβολή των συντάξεων. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις. Κατάργηση των χαρατσιών, των κατασχέσεων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων και αποκατάσταση όλων των περικοπών.

Οι συντάξεις κύριες και επικουρικές να αποδίδονται άμεσα στους δικαιούχους. Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενων με προσωρινή απασχόληση. Να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος ή εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση. Να μειωθούν τα όρια ηλικίας, και να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Μην ανέχεστε πια να σας εκβιάζουν και να σας εξαπατούν.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι, σε κάθε φοιτητικό χώρο, σε κάθε μαζικό φορέα. Η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. Κανένας δεν μπορεί να σωθεί μόνος του, δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις.

Όχι άλλος χρόνος χαμένος. Είναι σε βάρος του λαού να βάλει πλάτη για να σωθεί το σύστημα, να ξεπεράσει τις δυσκολίες του.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση με συνειδητή μαχητική στάση. Να ανοίξουμε το δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης, με τη λαϊκή συμμαχία, για να αλλάξει χέρια η εξουσία.»

********

Παρέμβαση της Μαρίας Γάτη, εκπροσώπου της «Λαϊκής   Συσπείρωσης» στο Ν.Π. Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Νίκαιας-Ρέντη:

"Τα προβλήματα στο Νομικό Πρόσωπο «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη» και συγκεκριμένα στους παιδικούς σταθμούς όσο πάνε και πληθαίνουν.

Εκτός από την έλλειψη προσωπικού που δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σταθμών (έχουν από την προηγούμενη χρονιά κλείσει δύο παραρτήματα) προστέθηκε και η λειψή τροφοδοσία των παραρτημάτων.

Η Διοίκηση παρόλο που τον Απρίλιο πήρε δάνειο 25 εκατομμύρια € και εισπράττει τροφεία αυξημένα από τους γονείς καθώς και χρήματα από το ΕΣΠΑ, δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να λύσει το ζήτημα της σίτισης των παιδιών και το προσωπικό φτάνει στο σημείο να φέρνει διάφορα τρόφιμα από το σπίτι του για να βοηθήσει την κατάσταση !!!

Ήρθε μέρα που στην κουζίνα υπήρχε μόνο ένα κρεμμύδι και ένα καρότο !!!

Η φακή και το κριθαράκι πάει σύννεφο και όταν μπαίνει ψάρι ή κιμάς πρέπει τα παιδιά να κάνουν πολλές προσπάθειες για να το ….ανακαλύψουν.

Συγκεκριμένα σε παράρτημα, μαγειρεύτηκαν τρία κοτόπουλα για να φάνε τα 120 παιδιά που φιλοξενεί !!!

Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα έλεγε κοτόπουλο !!! Και οι γονείς εφησυχάζουν ότι τα παιδιά τους τρώνε σωστά.

Οι εργαζόμενοι με μεγάλη δυσκολία διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση.

Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας-Ρέντη του κ. Ιωακειμίδη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Ν.Δ.) εφαρμόζει πλήρως τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

Όχι μόνο στους παιδικούς σταθμούς αλλά γενικότερα στις κοινωνικές παροχές υπάρχει μια έκπτωση από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου. Χαρακτηριστικά, δυο χρόνια τώρα έχει σταματήσει τα θαλάσσια μπάνια για 1.000 δημότες, έβαλε εισφορά 30 € για τη θερινή απασχόληση των μαθητών στις εγκαταστάσεις του Δήμου, ακόμη και για τις εξετάσεις σακχάρου και χοληστερίνης των ηλικιωμένων έβαλε ταρίφα 1 € γιατί εκτός των άλλων θέλει να μας «διαπαιδαγωγήσει» πως μόνο αν πληρώσεις θα έχεις κ.α.

Αναβρασμός υπάρχει στους εργαζόμενους μετά τη δημοσίευση σε site(autodiikisi.gr) για τη διάλυση του Νομικού Προσώπου (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ).

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταγγέλλει την δημοτική αρχή Ιωακειμίδη. Καλεί τους εργαζόμενους και τους γονείς σε επαγρύπνηση και διεκδίκηση.

-Άμεση κρατική επιχορήγηση στο Δήμο και δωρεάν τροφεία.

-Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, και να καταργηθεί η ποσόστωση 5% για τους μετανάστες που έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις με τους Έλληνες.

-Να μην κλείσει το Νομικό Πρόσωπο, να μην γίνει καμία απόλυση.

-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να προσληφθούν όλοι οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή για την απόλυση τεσσάρων παιδαγωγών με τα προσωρινά του ΑΣΕΠ από τους παιδικούς σταθμούς.

Καλούμε τους νέους γονείς, τον λαό της Νίκαιας-Ρέντη σε επαγρύπνηση και αγώνα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης."

**********


Παρέμβαση Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας:

"Στον 21ο αιώνα οι γυναίκες παραμένουν φθηνό & ευέλικτο υλικό, έχει καταργηθεί το στοιχειώδες δικαίωμα στην εργασία.

Χτυπημένες από την εκρηκτική ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, με τσακισμένα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Οι αγρότισσες είναι "κρυμμένες" σε όλες τις περιοχές της χώρας, πεπεισμένες ότι τίποτα δε γίνεται, απομονωμένες, ανεκπαίδευτες...

Για τις αυτοαπασχολούμενες το μεροκάματο βγαίνει όλο και πιο δύσκολα. Πληθαίνουν τα λουκέτα... Οδηγούνται στην ανεργία ή κρατούν τις μικροεπιχειρήσεις τους με νύχια και με δόντια, μήπως και βγουν στη σύνταξη. Δουλεύουν ουσιαστικά χωρίς κανένα δικαίωμα... Και αν κλείσουν τις κυνηγά για χρόνια ο ασφαλιστικός τους φορέας...

Ο καταιγισμός των αντιλαϊκών μέτρων σαρώνει τις κατακτήσεις όλων των κλάδων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και σε όλους τους τομείς της ζωής των εργαζομένων. ΜΚΟ ξεπηδούν σαν μανιτάρια περιπλέκοντας τον χάρτη της αγοράς εργασίας, μηδενίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα, βαφτίζοντας τους εργαζόμενους "ωφελούμενους"!!

Στον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες βρίσκεται και η ΜΗ αναγνώριση του ρόλου της μητρότητας... Η μητρότητα βρίσκεται υπό διωγμό! Με σαρωμένες τις κοινωνικές παροχές, τις παροχές υγείας, αφού ακόμα και το πενιχρό επίδομα τοκετού καταργήθηκε και μας προτρέπουν να γεννάμε στο σπίτι, όπως οι γιαγιάδες μας!

Ένα επιπλέον πρόβλημα πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την οικογένεια των νέων ζευγαριών από τα λαϊκά στρώματα. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάθεση αιτήσεων στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με τη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατάργησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών, τις απολύσεις προσωπικού, αλλά και των δραστικών περικοπών των κρατικών προϋπολογισμών οδηγεί για άλλη μια χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός. 1 ΣΤΑ 2 παιδιά! Το θέμα των παιδικών σταθμών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του Συλλόγου Γυναικών και της Λαϊκής Επιτροπής.

Στο δε τομέα της υγείας καταρρέουν και συρρικνώνονται τα πάντα. Το παιδοχειρουργικό τμήμα του "Αγ. Σοφία", το αντικαρκινικό "Μεταξά", το "Λοιμωδών" συγχωνεύεται με το Κρατικό Νίκαιας, -58 γιατροί στο ΙΚΑ (για τις περιοχές Νίκαια, Ρέντη, Κορυδαλλό & Αγ. Βαρβάρα)... ο κατάλογος είναι μακρύς και συνεχίζεται... ο βαθμός εκμετάλλευσης αυξάνεται...

Ένας τρόπος υπάρχει για να φωνάξουμε όλοι -ες μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ - ΩΣ ΕΔΩ!

Οργανωμένη δράση μέσα από συλλόγους και ομάδες, αφού συμφωνηθεί και γίνει κατανοητή η κατεύθυνση του αγώνα ώστε να έχει αποτέλεσμα, για να μην απογοητευόμαστε και πισωγυρίζουμε...

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΦΟΡΑ!

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.

- Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας

- Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης

- Ουσιαστική προστασία της μητρότητας με επίδομα τοκετού ΙΔΙΟ σε όλες τις γυναίκες και άδειες ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

- Κρατικούς δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία."